Hoogeveen krijgt deze week 3 Tiny Forest

Hoogeveen - Drie Tiny Forest met een buitenleslokaal worden deze week aangelegd. Ieder bos wordt in een dag geplant.

Vandaag is gestart met het planten van 600 bomen en struiken bij de Zuiderbreedte. Morgen is het de beurt voor de Tiny Forest bij de Weidebloem en de laatste 600 bomen en struiken gaan vrijdag in Park Dwingeland de grond in.

De aanleg ervan wordt betaald met geld van de Nationale Postcodeloterij en de gemeente, onder leiding van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). „We zijn immers een educatieorganisatie”, vertelt projectleider Kees Sederius van IVN Noord-Nederland. „We willen dat kinderen meer buiten zijn en dat zij ook buiten les krijgen.”

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid bos. Drie bomen per vierkante meter en de grond wordt op een buitengewone manier voorbereid volgens een Japanse methode. Hovenier Dolmans heeft hier een speciale opleiding voor gevolgd.

Scholen

Bij alle drie deze minibosjes zijn scholen betrokken. De leerlingen van de nabijgelegen scholen (Het Spectrum, De Sprong, De Weidebloem, Juliana van Stolbergschool en Villa Kakelbont) helpen bij het planten, maar nog veel leuker is het feit dat zij er ook structureel les gaan krijgen.

Omdat het voor leerkrachten soms best lastig is om buiten les te geven biedt IVN hen een training aan. „En de scholen krijgen een kist met lesmateriaal. Leerkrachten moeten van de maatschappij al zoveel. Daarom willen we hen graag helpen met adviezen.” In verband met corona worden niet alle leerlingen en maar een paar volwassenen bij het planten betrokken.