Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Lieve Sinterklaas...

Hij komt, hij komt die goede beste Sint..... Bijna dan. De Sint is nog niet in het land, maar heel lang gaat dat niet meer duren. Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van het Sinterklaasfeest.

Als kind natuurlijk omdat ik dan cadeautjes kreeg, maar later ook omdat ik dan anderen blij kon maken. Met geschenken of als Zwarte Piet. En vrees niet, dit wordt geen relaas over wat ik vind van al het gedoe om Zwarte Piet. Nee, het gaat om het kinderfeest! Een feest dat dit jaar in Hoogeveen een aantal leuke aspecten moet missen. Denk aan de intocht, het Sinterklaashuis of het theaterstuk.

Maar ik weet iets wat voor de jongere kinderen wel leuk is: een brief schrijven aan Sinterklaas. En vooral als je dan ook antwoord krijgt! Hoe dan?

Schrijfpieten

Het is geen geheim dat ik een import-Drent ben. Voordat ik mij in Hoogeveen settelde woonde ik in Brabant, Nuenen om precies te zijn. Daar werkte ik als vrijwilliger op een grote kinderboerderij. Die kinderboerderij is al zo lang ik mij heug een van de logeerplekken van Sinterklaas. Ja, die beste man grossiert in verblijfplaatsen in Nederland. Maar wat velen niet weten is dat post aan Sinterklaas ook naar Nuenen gaat. 25 Jaar geleden was het zelfs zo dat wanneer er een mijtertje op de envelop getekend was, dan ging de brief naar Sinterklaashof in Nuenen. En daar wordt de post geopend door een heel legio aan schrijfpieten. Duizenden brieven worden gelezen en beantwoord. Als er tenminste een retourpostzegel bijzit. Tekeningen, daar is de Sint ook dol op. En natuurlijk op verlanglijstjes.

Extra postzegels

Een aantal jaren heb ik meegedraaid in de schrijfpietdiensten. Ik vond het geweldig om te doen. Als ik de smaak helemaal te pakken had, schreef ik zelfs terug in dichtvorm. Wat ook zo lief was: er waren oma’s die het zo leuk vonden dat zij ook een heel velletje postzegels toestuurden. Om de brieven te beantwoorden van kinderen die de retourpostzegel vergeten waren.

Hoe het nu allemaal geregeld is, ik weet het niet. Maar ik weet wel dat de schrijfpieten er weer klaar voor zijn. Wil je de brief van Sinterklaas op tijd ontvangen, dan moet deze wel vóór 1 december in de brievenbus gedaan zijn. Met zo’n klein iets wordt het Sinterklaasfeest toch extra bijzonder!

Het adres is Sinterklaashof, Postbus 368, 5670 AJ Nuenen.