Wijkvereniging De Weide moet op last van gemeente boekenmarkt annuleren

Hoogeveen - Een teleurstelling voor wijkvereniging De Weide. De boekenmarkt die volgend weekend gehouden zou worden in wijkgebouw De Weideblik, is op last van de gemeente alsnog geannuleerd.

De voorbereidingen voor de driedaagse boekenmarkt, die vrijdag zou starten, waren in volle gang. ,,Extra tafels waren gemaakt en alle ruimtes op de benedenverdieping zouden worden gebruikt voor maximale spreiding. We zouden maximaal 30 bezoekers toelaten", vertelt voorzitter Hein Akerboom op Facebook. ,,Dat is eigenlijk het aantal voor de grote zaal, maar dat zouden we hanteren voor de gehele benedenverdieping. Dat komt neer op meer dan 10 vierkante meter per persoon. Eenrichtingsverkeer, vaste looproute aangegeven met pijlen op de grond en afzetlint. Je zou denken dat aan alle voorschriften is voldaan, maar dan toch krijg je het bericht dat het niet mag", reageert de voorzitter teleurgesteld.
De Veiligheidsregio Drenthe stelt dat dorpshuizen open kunnen blijven, maar Akerboom vraagt zich hardop af waarvoor dan nog. ,,Niet voor activiteiten waarbij meestal een kopje koffie wordt gedronken en ook niet voor vergaderingen want ook daar is het schenken van koffie thee verboden. Nu zie je dat groepen zelf drinken meenemen en zelfs een koffiezetapparaat. Ik vraag mij af of dat wel is toegestaan, maar buiten dat kunnen wij het gebouw niet rendabel exploiteren met alleen verhuur van zaalruimte. Zonder barinkomsten redden wij het niet."
Akerboom vreest dat het crisisteam ook de toestemming die al is gegeven voor de oliebollenverkoop op 30 december, terug zal draaien. Gefrusteerd zegt hij: ,,En dan zijn er geen activiteiten meer dit jaar en kunnen we het gebouw beter tot 1 april 2021 op slot doen."