Meer autoschade verwacht in de komende weken in Drenthe

Aangeboden door: autoglas-concurrent.nl

Nu de klok een uur teruggezet is en we vaak in de schemer terugrijden naar huis, is het risico op autoschade aanzienlijk groter. Er zijn een aantal factoren die hieraan bijdragen. Er kan onder andere gedacht worden aan aanrijdingen met overstekend wild, maar ook het aantal auto-inbraken laat doorgaan een flinke piek zien in de herfstmaanden.

Iets om extra rekening mee te houden, want met de uitgebrachte conceptnota met betrekking tot het parkeren in Hoogeveen kan dit aanzienlijk erger worden de komende tijd.

Aanrijdingen met wild

Er is altijd kans op een aanrijding met wild, zeker in de omgeving van Hoogeveen waar veel bossen en weilanden in alle richtingen aanwezig zijn. De kans dat u als automobilist in dit gebied nog nooit overstekend wild gezien heeft, is bijzonder klein.

De komende weken is het risico op een aanrijding met een hert nog veel groter. Enerzijds omdat de klok teruggezet is en we in schemerende en vaak natte omstandigheden terug naar huis rijden. Anderzijds omdat er door veel boeren mais geoogst wordt en de reeën hun veilige plekken moeten verlaten. Zij zijn dus zeker de komende weken veel in beweging en dat betekent opletten tijdens het rijden.

Heeft u een aanrijding met een ree, dan moet dit gemeld worden bij de juiste instanties. Het risico op aanrijdingen met wilde dieren heeft overigens niet alleen betrekking op reeën. Ook andere wilde dieren, zoals zwijnen, zijn een risico in deze periode.

De parkeernota van de gemeente Hoogeveen

Een andere factor die nu veel genoemd wordt in samenhang met autoschade, is de conceptnota voor het nieuwe parkeren in en rond Hoogeveen. De gemeente wil de beschikbare ruimte beter benutten, foutparkeren aan banden leggen en geleidelijk steeds minder auto’s in verscheidene schillen hebben.

Daarom is er een nieuwe nota uitgebracht, die veel stof heeft doen opwaaien. Het gaat om een conceptnota, waarin duidelijk naar voren komt dat de prijzen voor parkeervergunningen flink omhooggaan. Zeker wanneer er meerdere auto’s bij een woning geparkeerd moeten worden langs de straat.

Dat kan betekenen dat meer mensen de auto buiten het gebied voor betaald parkeren moeten plaatsen. Dit wordt overigens al gedaan door mensen die komen winkelen en geen omslachtige manieren van parkeren willen, of gewoon niet willen betalen. Dit betekent dat de auto’s (een langere tijd) geparkeerd worden op minder drukke plekken, en vooral plekken met minder toezicht.

Ook dit kan bijdragen aan het aantal gevallen van autoschade. Een auto die op een rustige plek geparkeerd is zonder veel toezicht, is een makkelijk slachtoffer voor een crimineel. Zeker in maanden waarin het eerder donker is en regenachtig weer de meeste mensen binnenhoudt.

Zelf autoschade voorkomen

Er zijn verschillende manieren om het risico op autoschade te voorkomen. Gaat het om rijden wanneer het schemert of donker is, matig dan uw snelheid in bosrijk gebied of gebieden tussen weilanden. Zorg ook voor voldoende licht (doffe koplampen geven diffuus licht waardoor u minder ziet dan met volledig transparante koplampen). Daarnaast is het niet verstandig om vermoeid achter het stuur te gaan zitten, maar na een lange werkdag is dan niet altijd vermijdelijk.

Om het risico op auto-inbraak te verkleinen, zijn er andere tips die u toe kunt passen:

  • Leg waardevolle bezittingen uit het zicht
  • Laat het dashboardkastje openstaan zodat criminelen direct zien dat deze leeg is
  • Zet de auto op een goedverlichte plek, zoals onder een lantaarnpaal
  • Zoek indien mogelijk een plek op waar veel mensen langs kunnen lopen
  • Sluit de auto goed af; een alarmwaarschuwingssticker kan de aantrekkelijkheid ook verlagen voor de gemiddelde crimineel

Toch autoschade?

Heeft u toch een aanrijding gehad met wild of is er ingebroken in uw auto? Dan zitten er verschillende schadeherstelbedrijven in Hoogeveen die u direct in kunt schakelen. Het is verstandig om hier direct werk van te maken, zodat u de auto weer veilig kunt gebruiken.

Heeft de ree uw voorruit geraakt of heeft een crimineel een van de autoruiten ingeslagen? Dan kan het zo zijn dat de autoruit vervangen moet worden. Bij ruitschade aan de zijruiten is dit altijd het geval, aangezien deze in duizenden stukjes uiteenvallen. De voorruit vervangen is niet altijd noodzakelijk. Alleen bij een ster van minstens twintig millimeter of een vertakte scheur in het zichtveld van de bestuurder moet de voorruit vervangen worden. Helaas is dat al snel het geval wanneer u een ree schept.

Wat kost een voorruit nou eigenlijk? Niet zoveel gelukkig; op de after market kunt u tegen aantrekkelijke prijzen nieuwe voorruiten vinden voor uw auto. Desalniettemin blijft het motto: voorkomen is beter dan genezen. We hopen dat uw auto met deze tips vrij blijft van schade in de aankomende weken, waarbij het risico op auto(ruit)schade aanzienlijk groter is dan gemiddeld.