Tjirge en Siska de Vrieze zestig jaar getrouwd; vonk sloeg over op dansfeest

Hoogeveen - Een feestelijke dag maandag voor Tjirge en Siska de Vrieze. 26 Oktober precies zestig jaar geleden gaven zij elkaar het ja-woord.

Tjirge, die 86 jaar is, komt oorspronkelijk uit Ruinen, Siska is 83 jaar en geboren en getogen in Hollandscheveld. Ze ontmoetten elkaar in juli 1959 op een dansfeest in een tent in Pesse. Een jaar later in oktober zijn ze in het huwelijksbootje gestapt en in Hollandscheveld gaan wonen, in de boerderij van Siska’s ouders. Hier hield Tjirge hobbymatig eerst Texeler schapen en later mini-pony’s. Siska had vaak melkgeiten en kippen en ze hadden samen vele jaren een moestuin.

Chauffeur

Tjirge ging na het verlaten van de ambachtschool aan de slag als fietsenmaker. Hij moest in militaire dienst, waar hij vrachtwagenchauffeur werd. Bij het verlaten van de militaire dienst was al duidelijk wat zijn roeping was, hij werd buschauffeur bij de DABO EDS, wat later DVM werd. Helaas werd Tjirge op zijn 43e getroffen door een hersenbloeding, waardoor hij moest stoppen als buschauffeur. Maar liefst 25 jaar is Tjirge actief geweest als vrijwilliger bij de invalidenbond, waar hij onder andere hielp met diverse aanvragen voor aanpassingen voor gehandicapte mensen. Hij stak ook weer meer tijd in zijn oude hobby: schapen houden en het fokken van mini-Shetlanders.

Toerritten

Tot ongenoegen van Siska pakte Tjirge op zijn 65e een nieuwe hobby op. Hij ging vele toerritten maken op antieke Engelse motorfietsen. Helaas met een ernstig motorongeluk op zijn 67e als gevolg. Hij heeft vervolgens nog tot zijn 78e motor gereden. De motoren zijn intussen vervangen door een scootmobiel.

Volksdansen

Siska is na het verlaten van de lagere school eerst werkzaam geweest op de ‘Witte Skoele’ als interieurverzorgster. Na de geboorte van hun eerste kind werd zij interieurverzorgster bij Het Eigen Gebouw en aansluitend gezinshulp en huisvrouw. Siska is nog wekelijks actief met haar hobby: volksdansen. Daarnaast doet ze wekelijks, en al meer dan 25 jaar, aan country line dancing. Het dansen is altijd haar lust en haar leven geweest.

Kinderen

Tjirge en Siska hebben twee kinderen, een zoon die geëmigreerd is naar Tsjechie en een dochter die in Hollandscheveld woont. Ze hebben inmiddels zeven kleinkinderen en intussen zes achterkleinkinderen, waarvan de meesten in Hoogeveen en Hollandseveld wonen en een kleinkind in Oekraïne.

Na vele jaren te hebben gewoond in Hollandscheveld (eerst in het ouderlijk huis van Siska en later een nieuw huis naast hun oude woning) zijn ze vier jaar geleden verhuisd naar Hoogeveen, waar ze nu in een appartement in het centrum wonen. Beiden maken samen nog vaak dagelijks een wandeling door het centrum van Hoogeveen.