Voedselbank Hoogeveen moet verhuizen, maar heeft het geld daarvoor nog niet bij elkaar

Hoogeveen - De Voedselbank Hoogeveen krijgt 1 december de sleutel van het nieuwe pand aan de Kanaalweg. De vrijwilligers hebben dan twee maanden de tijd om alles op de nieuwe plek gereed te maken zodat daar per 1 februari voedselpakketten uitgedeeld kunnen gaan worden aan de ongeveer 180 gezinnen.

Vorige week is het huurcontract getekend. De huur is weliswaar hoger (jaarlijks 12.000 euro tegen 9.000 euro voorheen) dan bij het oude pand aan de Franklinstraat, maar de Voedselbank is erg blij met de locatie. De Voedselbank moet verhuizen omdat het oude onderkomen gesloopt gaat worden.

Henk Brouwer van de Voedselbank: „Het geld voor de verhuizing kunnen we niet zomaar ophoesten. Van de 25.000 euro die we denken nodig te hebben om het pand gebruiksklaar te maken is nu ongeveer 7000 euro binnen. Daar zitten ook giften bij van particulieren. Zo werd onlangs 7 euro overgemaakt door iemand onder vermelding van ‘verhuizing’. Dat vond ik zo mooi. Geen 5 of 10 euro, nee die persoon kon 7 euro missen. Dat raakte me.”

Vloer coaten

Omdat er nog veel geld nodig is voert voorzitter Henk Brouwer gesprek na gesprek met instanties, diaconieën, stichtingen en bedrijven die een helpende hand kunnen bieden. Grote en dure klussen zijn het verwijderen van de vloerbedekking over een oppervlakte van 600 vierkante meter en de vloer voorzien van een coating. „Dat is verplicht volgens de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit”, aldus Brouwer. Ook is het niet duidelijk of de huidige koel- en vriesinstallaties nog goed genoeg zijn om te verhuizen.

Logistiek plan

Voor de daadwerkelijke verhuizing van de Voedselbank heeft Brouwer het Alfa-college uitgedaagd om met een logistiek plan te komen. „Voor hen een mooie opdracht, voor ons een zorg minder. Een voormalig accountant drukt me op het hart dat het een Hoogeveens probleem is, wat we in Hoogeveen moeten oplossen. En ik vind dat hij daar een punt heeft.”

Brouwer heeft ook een gesprek gehad met de nieuwe wethouder, Jan Zwiers, over de penibele financiële situatie. „Het was een heel plezierig gesprek. Hij gaat kijken wat er mogelijk is en koppelt dit terug naar de gemeenteraad. Hij toonde zich in ieder geval erg betrokken.”

Lege schappen

Mocht de Voedselbank onverhoopt meer geld ophalen dan nodig is voor de verhuizing dan wordt dat geld gebruikt voor het aanvullen van de voorraden. Want daar maakt Brouwer zich zorgen over: „We krijgen op dit moment schrikbarend weinig voedzaam eten binnen. Nog nooit waren de schappen zo leeg. Supermarkten houden minder voedsel over en in kerken wordt momenteel weinig ingezameld omdat daar steeds maar 30 personen naar de dienst mogen. In het begin van de coronaperiode kregen we nog voedsel binnen van diverse particuliere initiatieven, maar dat is ook voorbij. Er is vooral veel behoefte aan groente, rijst, vlees, aardappelen, brood en broodbeleg.”

Giften voor de Voedselbank kunnen gestort worden op rekening NL12RABO 0146149254 ten name van Voedselbank Hoogeveen onder vermelding van 'verhuizing'.