Faunabeheereenheid Drenthe waarschuwt voor piek in aanrijdingen met reeën

Hoogeveen - Jaarlijks worden in Drenthe honderden reeën aangereden. Dit gebeurt gedurende het hele jaar, maar in sommige perioden treden pieken op. Eén van deze pieken wordt de komende weken verwacht. Deze hangt samen met het verzetten van de klok naar de wintertijd, waardoor er in de avondspits meer in de schemer en het donker gereden wordt.

„Hierdoor zullen meer botsingen met reeën optreden”, vertelt Rebi Nijboer van Faunabeheereenheid Drenthe. „Het gevolg is vaak schade aan het voertuig en dierenleed. Daarbij komt dat in deze periode de mais geoogst wordt. Reeën die hun schuilplaats in een maisveld hebben, gaan op zoek naar een andere plek. Hierbij worden wegen overgestoken en kunnen ze slachtoffer worden van het verkeer.”

Matig de snelheid

Er is volgens Nijboer echter iets wat bestuurders zelf kunnen doen om een aanrijding met een ree te voorkómen. „Matig uw snelheid, vooral ’s avonds bij onoverzichtelijke bermen en bossen. Heeft u toch een aanrijding met een ree dan is het verstandig om de plek van het ongeval goed zichtbaar te markeren en dit te melden bij de politie via 0900-8844. In Drenthe kunt u ook contact opnemen met de valwildregeling via 06-19 24 05 55. U krijgt dan 24/7 een coördinator aan de lijn, die een vrijwilliger naar de plek van de aanrijding stuurt. De valwildvrijwilliger zorgt er indien nodig voor dat de aangereden ree uit het lijden wordt verlost.”

Dode reeën worden geregistreerd en teruggegeven aan de natuur. Gegevens over aanrijdingen worden gebruikt voor het nemen van maatregelen om aanrijdingen in de toekomst te voorkómen. De valwildregeling werkt samen met Politie, Rijkswaterstaat, Provincie, Dierenambulance en overige wegbeheerders.