Slangenhouder André Weima vangt gifgroene giftige verstekeling op

Hoogeveen - Bij slangenhouder André Weima werd zondagmorgen een Bamboeadder (Trimeresurus) binnengebracht. Deze gifslang werd vorige week gevonden tussen een lading bonsai-boompjes bij een plantenimporteur in het westen van het land.

De lading boompjes was afkomstig uit China en daar is de slang waarschijnlijk tijdens de opslag tussen de planten gekropen en daarna door werknemers niet gezien. Het diertje heeft namelijk een uitstekende schutkleur. Gelukkig werd het slangetje in Nederland wel opgemerkt en door werknemers van de importeur en met de nodige voorzichtigheid in veiligheid gebracht.

Permanente huisvesting

In Nederland zijn er niet veel ervaren gifslanghouders, dus werd er contact gezocht met André met de vraag om dit diertje op te vangen. Hij zal het slangetje, dat ongeveer 50 centimeter lang is, de komende weken eerst in quarantaine houden en onderzoeken alvorens het een permanente huisvesting te bieden.

De familie Bamboeadders (Trimeresurus) komen met verschillende soorten voor in een enorm groot gebied in Azië. Omdat veel dieren op ooghoogte in struiken en bomen leven veroorzaken ze veel bijtongevallen onder thee- en koffiebonenplukkers. Het gif is behoorlijk sterk en moet niet onderschat worden. Medische behandeling is vaak noodzakelijk. Het gevonden diertje betreft een Trimeresurus albolabris.