Aangetroffen Engelse vliegtuigbom uit WOII veiliggesteld, maar nog niet verwijderd

Hoogeveen - Het explosief waarop donderdagmiddag tijdens graafwerkzaamheden op een bouwterrein aan de Toldijk werd gestuit, blijkt een Engelse vliegtuigbom van 250 lbs te zijn. De bom kon niet onschadelijk worden gemaakt, maar is wel veiliggesteld.

,,We hebben hem gestabiliseerd en afgedekt”, legt Richard, explosievenopruimer bij de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), uit. Wegens te groot gevaar kon de vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog niet worden vervoerd en ligt daarom nog ter plaatse.

Demonteren

Vandaag wordt bekeken welke vervolgstappen moeten worden genomen. Een van de opties is om het explosief ter plekke te demonteren onder een beschermende constructie, waarna hij veilig vervoerd kan worden naar een vernietigingslocatie. De optie van ter plaatse vernietigen hangt volgens Richard mede af of er meer bommen in het gebied kunnen liggen. ,,Stel dat wij de bom nu gaan vernietigen, terwijl op geringe afstand bijvoorbeeld nog een explosief ligt, die daardoor ook tot ontploffing kan komen.”

Het is opvallend dat op het explosief werd gestuit omdat voorafgaand aan de start van de werkzaamheden door een burgerbedrijf uitgebreid vooronderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van eventuele explosieven in het gebied. De conclusie was dat die niet aanwezig zouden zijn.

De nu aangetroffen Engelse vliegtuigbom meet 70 centimeter, heeft een gewicht van 105 kilo en bevat zo’n 40 kilo springstof. Volgens de explosievenopruimer is het een relatief kleine, maar explosieve bom.

Tot ontploffing kunnen komen

Medewerkers van Strukton stuitten donderdagmiddag tijdens graafwerkzaamheden met een kraan op het staartstuk ervan. ,,Had de bom horizontaal gelegen en was daarbij de ontsteker aangetikt, dan had hij al tot ontploffing kunnen komen”, weet Richard.

Het terrein werd geëvacueerd en een explosievenverkenner van de politie deed onderzoek om vast te stellen wat voor explosief het is. De EOD van het Ministerie van Defensie kwam vervolgens ter plekke.

Het explosief werd aangetroffen op het terrein waar Strukton aan het werk is. Werkzaamheden door Rendo op een naastgelegen stuk grond konden in eerste instantie doorgaan, maar werden uiteindelijk eveneens stilgelegd. Strukton-medewerkers wilden niets kwijt over de vondst. Zij leken echter nauwelijks onder de indruk van het gebeurde. Omdat zij op diepte graven stuiten zij vaker op explosieven. Twee werknemers van de Rendo daarentegen verklaarden: ,,Dit is wel serieus. Het is voor ons de eerste keer dat we zoiets meemaken.”

Treinen rijden weer op normale snelheid

Vlakbij het bouwterrein loopt een treinspoor. Treinen die langs het terrein reden, kregen het signaal om daar tijdelijk vaart te minderen. Dit om trillingen te voorkomen. Vanaf het moment dat de bom was veilig gesteld, konden de treinen weer als vanouds rijden.