Coronasneltest in Hoogeveen, wat kost dat?

Hoogeveen - Wie door de GGD getest wordt op corona krijgt een PCR-test: de test met het wattenstaafje. Het duurt best lang voordat de test is afgenomen en de uitslag er is van deze PCR-test. Daarom bieden sommige commerciële bedrijven andere (snellere) tests aan. Bijvoorbeeld de antigeentest of een bloedtest. Ook in Hoogeveen.

Vanaf maandag zijn er twee commerciële partijen die coronatesten uitvoeren in Hoogeveen.

Mensen kunnen terecht bij Coronalab.eu; kosten 150 euro voor een pcr-test; kosten 150 euro of 49,95 euro voor een bloedtest (in 2 uur de uitslag).

De tweede partij die vanaf maandag gaat testen in Hoogeveen met een sneltest is Covid Limited. Kosten: 99,99 euro voor een bloedtest. De uitslag is er in 15 minuten.

Het Huisartsenlab dat een teststraat had bij ziekenhuis Bethesda voert geen testen meer uit in Hoogeveen (wel in Meppel en Emmen). De kosten: 125 euro voor een PCR-test inclusief non-COVID-19-verklaring, 49,50 euro voor een bloedtest.

De positeive uitslagen van de meeste commerciële partijen worden niet meegenomen in de telling van het RIVM. Die van Coronalab.eu worden wel doorgegeven. 

 

Onderzoek naar testen door RIVM

RIVM onderzoekt momenteel of twee corona-antigeensneltesten betrouwbaar zijn om in te zetten als aanvulling op de PCR-test. De antigeentest is een test die de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten van het nieuwe coronavirus aantoont in neus- en keelslijm. De test geeft na het inzetten ervan na een kwartier een uitslag.Volgens het RIVM sport de antigeentest niet alle besmettingen op. Een positieve testuitslag geeft aan dat iemand het virus heeft en doorgaans in zodanige hoeveelheden dat de persoon op dat moment besmettelijk is.

De bloedtest toont aan of er antistoffen in het bloed zitten. Dit betekent dat je het virus hebt gehad. Een negatieve bloedtest betekent niet dat je geen corona hebt. Je hebt alleen nog geen antistoffen. Bovendien is het feit dat je het virus hebt gehad, geen garantie dat je het niet meer krijgt.

RIVM is niet erg happig op de bloedtesten, officieel serologische sneltest genoemd. Volgens het rijksinstituut zijn veel van deze bloedtesten niet betrouwbaar.