Vissen van Olden Kinholt hebben een nieuw aquarium

Hoogeveen - De koikarpers en goudvissen van Olden Kinholt zwemmen weer rond in een echt aquarium. Maandenlang verbleven zij uit nood in bakken (met een zuurstofpompje) omdat het 30 jaar oude aquarium lek was. Het twee meter lange gevaarte stond bij de hoofdingang en was daar dé blikvanger.

„De lekkende bak bleek niet meer te herstellen”, vertelt facilitair medewerker Jos Bisschop die het aquarium beheert en voor de vissen zorgt. „Het was spannend of het zou lukken om genoeg geld bij elkaar te krijgen om een nieuw aquarium te kopen. Het moest ook nog eens op maat gemaakt worden.”

De Parlevinker

Heel veel ouderen, kinderen en vooral ook kleinkinderen kennen die bak met water met de daarin zwemmende vissen. Dat eerste aquarium was een geschenk aan de bewoners van de Vrienden van Olden Kinholt en vooral gefinancierd door de opbrengsten van het eigen winkeltje: de Parlevinker.

Met hulp van hulp van particuliere giften van Bruinsma, Boter, Braker, Kreuze, Schutmaat, Zwiers en de bedrijven Banketbakkerij Plaizier, Zwiers wonen en schilder Kamping en niet te vergeten de Parlevinker en de Vrienden van Olden Kinholt/Bilderdijk is het gelukt het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

„Het nieuwe aquarium is nog mooier dan het oude. Hier kun je van alle kanten doorkijken naar de vissen en mensen doen dat graag. zeker in deze tijd. De bak is nog wat kaal. Er komen nog kunstplanten in te staan. Echte planten doen we niet, die zijn geen lang leven beschoren. De goudvissen en koikarpers vreten alles op”, zegt Bisschop met een lach.