GGD test preventief personeel van Westerkim

Hoogeveen - Twee dagen, maandag en dinsdag, werd de mobiele teststraat van de GGD in Hoogeveen ingezet om de ruim honderd personeelsleden van de Westerkim preventief te testen.

In het Hoogeveense woonzorgcentrum werd twee weken geleden corona geconstateerd op drie afdelingen. Sindsdien worden deze afdelingen ‘geïsoleerd verpleegd’. Dat houdt in dat iedereen volledig beschermd verzorgd wordt en bewoners op de eigen kamer verblijven.

Intensief testen

„We zitten er bovenop om het virus eronder te krijgen. In overleg met de GGD is er een intensief testbeleid. Vorige week hadden we een nulmeting en dit is de tweede ronde. Bewoners worden in huis getest”, vertelt woordvoerder Mette Jansen van de Westerkim. De cijfers van dinsdag 14.00 uur: 10 bewoners en 15 medewerkers zijn positief getest. „Helaas zijn er ook drie bewoners overleden.”

Snel veel mensen testen

Eerder was er al sprake van dat de mobiele teststraat naar Hoogeveen zou komen. „Maar dit is nu een andere kwestie”, legt Bart Raaijmaakers van GGD Drenthe uit. Deze twee dagen staat de mobiele testlocatie er alleen voor het personeel van de Westerkim. „Een mobiele testfaciliteit kan worden ingezet wanneer op één locatie snel veel mensen getest moeten worden. Bijvoorbeeld bij een zorginstelling om beter zicht te krijgen op de mogelijke verspreiding van het virus en vervolgens passende maatregelen te kunnen nemen. Iedereen die op deze dagen getest kon worden in Hoogeveen heeft hiervoor een persoonlijke uitnodiging gekregen.”

Vaste teststraat

De reguliere teststraat in Hoogeveen laat nog even op zich wachten. „Aanvankelijk was het de bedoeling om de mobiele testfaciliteit een vaste plek te geven in Hoogeveen, maar met de winter op komst willen we een winterharde locatie inrichten. Een verwarmde unit zodat het personeel ook een afsluitbare en droge plek heeft. Het gaat waarschijnlijk om één of twee teststraten. De verwachting is dat dit begin november rond is.”

Het is nog niet bekend welke locatie in Hoogeveen dit precies wordt. Bij het zoeken van een geschikte plek wordt gekeken naar een aantal zaken, zoals een locatie waar men gemakkelijk in- en uitrijden kan, bij voorkeur zelfs in een andere straat. „Ook willen we omwonenden zo min mogelijk tot last zijn. Bij de zoektocht naar een goede plek wordt de gemeente uiteraard betrokken”, aldus Raaijmakers.