Graffitikunst siert garageboxen in Park Dwingeland en binnenkort verrijst hier een tiny forest

Hoogeveen - Graffiti, lang niet altijd is het gewild. Op de muur van de garageboxen die zijn blijven staan op het Stoekeplein zijn ze echter zeer welkom. Het is dan ook niet zomaar graffiti. Het is werk van de Hoogeveense kunstenaar Nicky Nahafahik.

De achterkant van het gebouw grenst aan Park Dwingeland. Met de sloop van de middelbare school in het park werd deze achterzijde ineens zichtbaar. De muur werd witgekalkt, maar dat bleek juist een mooie basis voor jongeren om ‘nare woorden’ op te spuiten. Dit tot ergernis van de leerlingen van Villa Kakelbont en de Juliana van Stolbergschool die ‘groene pretlessen’ in het park krijgen van buurtbewoonster (en IVN-vrijwilliger) Grietje Loof. Ze vertelt hoe zij door de kinderen aan de mouw getrokken werd. „Grietje, Grietje moet je die muur zien! Daar staan hele erge woorden op, kreeg ik van hen te horen. Ze hadden natuurlijk gelijk.” Grietje zocht uit van wie de garageboxen zijn en ging met de eigenaar in gesprek. Samen met de eigenaar, de wijkbeheerder en de groenambtenaar van de gemeente werd een plan gemaakt. Met geld van de Smederijen en de eigenaar kreeg Nicky Nahafahik de opdracht om de lelijke muur mooi te maken.

Tiny forest

En dat is gelukt! Grietje Loof geniet ervan, want op deze plek komt binnenkort ook een tiny forest. Een minibosje ter grootte van een tennisveld waar ook een buitenlokaal voor basisschoolleerlingen hoort. „Het is de bedoeling dat we voor de winter beginnen met de aanleg, anders in het voorjaar”, vertelt Grietje Loof. In totaal komen er drie tiny forests in Hoogeveen, ook een bij de Weidebloem en bij de brede school in Zuid. Hiervoor heeft de gemeente vorig jaar al een convenant getekend met IVN. IVN Natuureducatie wil met een bijdrage van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij honderd van deze tiny forests aanleggen in Nederland.