JA SCALA: voor behoud cultuuronderwijs in Hoogeveen

Hoogeveen - De gemeente Hoogeveen is voornemens om de totale subsidie aan Scala Centrum voor de Kunsten per 1 januari 2022 stop te zetten. Daarmee komt cultuuronderwijs, –participatie en talentontwikkeling voor bijna 10.000 kinderen en jongeren in Hoogeveen ernstig in gevaar en dreigt een faillissement voor Scala. Met de actie JA SCALA luidt het kunstencentrum de noodklok en roept inwoners van de gemeente Hoogeveen op om hun steun te betuigen.

Dat kan onder meer door de poster in het midden van deze krant op een zichtbare plek voor het raam te hangen en de petitie op ontdekscala.nl te ondertekenen. Kinderen kunnen hun stem laten horen door mee te werken aan de JA SCALA kinderkunstwerkenactie. Op 3 december valt het definitieve besluit over de subsidie voor Scala, als de gemeenteraad de begroting voor de komende jaren vaststelt.

Gerrit Jan Rutgers, operationeel manager Scala: „Scala ontwikkelt en geeft lessen muziek, theater, dans, beeldende kunst en urban arts met vakdocenten op 95 procent van de basisscholen en alle voortgezet onderwijsscholen in de gemeente Hoogeveen. Daarmee is cultuuronderwijs beschikbaar en bereikbaar voor al die jonge Hoogeveners. Deze verankering in het reguliere onderwijs is in jaren tijd opgebouwd. Daar dreigt met dit besluit een einde aan te komen. Daarnaast zijn er nog eens ruim 600 kinderen en jongeren jaarlijks actief bij Scala in hun vrije tijd. Het stopzetten van de subsidie betekent dat de jeugd in Hoogeveen een grote mogelijkheid wordt ontnomen om zich op cultureel en creatief vlak te ontwikkelen en hun talenten of passies te ontdekken. We zijn volop in actie om het tij te keren en hopen dat veel Hoogeveners zich achter ons scharen om de gemeenteraadsleden te overtuigen van het belang en behoud van cultuuronderwijs en Scala in Hoogeveen. Inmiddels is onze petitie al meer dan 2500 getekend, geweldig en alle ondertekenaars hartelijk dank. We zullen ons de komende weken op een positieve en creatieve manier laten zien en horen.”

Alle informatie over de acties en nieuws over de besluitvorming rond de subsidie voor Scala is te vinden op de website ontdekscala.nl.