De eekhoorn is een vrolijke acrobatische bosbewoner

In onze vakantiewoning in Eext hadden we eigenlijk geen tv nodig. Het was vele malen leuker om op een stoel in de tuin, of bij kouder weer vanachter het glas, te kijken naar al het moois dat de grote bostuin te bieden had. En dat was veel.

Naast de vele vogels, een egeltje dat zich ’s avonds af en toe liet zien, kwamen ook vaak eekhoorntjes buurten. En wie wordt daar niet vrolijk van? Ze spreken zowel bij jong als oud tot de verbeelding. In het bosrijke Drenthe komen eekhoorns best veel voor. Ze zitten graag in oudere loof- of naaldbossen omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is, maar je ziet ze ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos.

Ze zijn vooral in de vroege ochtend en namiddag actief. Met hun roodoranje tot kastanjebruine vacht en een bijna witte buik, bijzondere pluimstaart (die ze gebruiken voor balans), oren met pluimpjes en opvallende kraaloogjes zijn het mooie beestjes. Eekhoorns hebben vier tenen aan de voorpoten en vijf aan de achterpoten. De stevige nagels zorgen ervoor dat ze veel grip hebben om te klimmen en te klauteren.

Geen winterslaap

De inheemse soort in Nederland is de gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris), ook wel de Europese rode eekhoorn genoemd. Een echte boombewoner die acrobatische toeren uithaalt en van boom naar boom springt. Bewegen doet hij vrijwel nooit in een rechte lijn, dit gebeurt in een spiraalvorm, waarbij hij steeds even uit het zicht is, om zijn vijanden op het verkeerde been te zetten. Natuurlijke vijanden zijn met name roofvogels en boommarters, maar eekhoorns worden ook vaak het slachtoffer van huiskatten en het verkeer.

In de herfst gaan eekhoorns hamsteren, waarbij ze eten in de grond of in boomholtes stoppen. Ze houden geen winterslaap, wel slapen ze soms een paar dagen achter elkaar om daarna weer voedsel te halen. En al zijn ze best in staat een nestje te bouwen, ze nemen graag bezit van oude leegstaande vogelnesten. Vaak hebben ze overigens naast één hoofdnest nog vijf tot zes kleinere 'reservenesten' in gebruik.

Ook eekhoorns in je tuin? Plant dan een hazelaar, fijne spar of beuk. Het helpt ook als je ze lokt met eten dat ze lekker vinden. Noten zoals beukennootjes of walnoten vinden ze lekker. Met een speciaal voederkastje of een nestkastje voor eekhoorns kun je ze extra verwennen. Als je het nestkastje vult met droge bladeren, een flinke bos hooi of gescheurde kranten wordt de kans op bewoning groter. Vermaak verzekerd!

Paulien Zomer, Stichting Het Drentse Landschap