Sinterklaasintocht en Huis van Sinterklaas gaan definitief niet door

Hoogeveen - Het Huis van Sinterklaas en de Sinterklaasintocht in Hoogeveen gaan definitief niet door. Dat laat organisator Monique Oost weten.

,,Een tijdlang was het nog spannend of het in aangepaste vorm toch nog mogelijk zou zijn", zegt Monique. ,,Het is in deze tijd niet mogelijk om op een verantwoorde manier voor vrijwilligers, winkeliers en natuurlijk bezoekers een grote intocht te organiseren. Uiteraard komen de cadeautjes wel bij alle kinderen thuis, daar doet een intocht niets aan af."

Huis van Sinterklaas afgelast

Naast de intocht, organiseert de Sinterklaas van Hoogeveen ook al een aantal jaren Het Huis van Sinterklaas. ,,Hier kunnen bezoekers middels een rondleiding op een interactieve manier ontdekken wat het leven van Sint en z’n pieten inhoudt. Sinds een aantal jaren was dit Huis gevestigd in theater De Tamboer. In overleg met De Tamboer is besloten om ook dit jaar Het Huis van Sinterklaas niet door te laten gaan. De wachtrij is niet te handhaven met anderhalve meter afstand, het interactieve karakter is met de nu geldende regels niet mogelijk en er mogen vooralsnog maar 30 bezoekers binnen zijn. Volgens de organisatie krijg je niet de sfeer zoals je zou willen met die aantallen bezoekers en vrijwilligers."

Ook de theatervoorstelling die door Sinterklaas en de Hoogeveense pieten gespeeld zou worden op 2 december 2020, gaat niet door. ,,Het vergt nogal wat tijd en energie om een dergelijke voorstelling te maken. Naast repeteren, moet er ook van alles gebouwd en bedacht worden. Met de huidige lockdown is repeteren niet mogelijk. Want, waar mag dat?"

Jubileum met wrange bijsmaak

Voor Monique Oost zou 2020 een afsluitend jubileumjaar worden. Het is het tiende jaar waarin zij samen met meer dan 100 vrijwilligers de organisatie voor het grootste Sinterklaasfeest van Hoogeveen zou vormen. Monique houdt het hoofd koel en zegt volgend jaar nog veel groter te willen uitpakken. ,,2020 vergeten we maar zo snel mogelijk en dan gaan we in 2021 knallen! Sinterklaas komt natuurlijk wel naar Nederland, maar zal zich in Hoogeveen in ieder geval wat minder laten zien. Ook zullen de Pieten minder aanwezig zijn. Maar wat er ‘s nachts allemaal door de schoorsteen valt, dat weet niemand natuurlijk…."