Sportclubs teleurgesteld, maar ook begripvol

Hoogeveen - Nu het kabinet vergaande maatregelen heeft getroffen om een nog verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, ligt de amateursport voor volwassenen opnieuw stil.

De gevolgen voor de meeste clubs zijn groot. Niet alleen sportief gezien, maar vooral ook sociaal en economisch. De samenvatting na een rondje langs de sportvelden: ‘teleurstelling, maar zeker ook begrip’.

Terugschakelen naar situatie in mei

De nieuwe maatregelen kwamen voor vv Hoogeveen niet als een verrassing. Gerjo Stegeman laat namens de club weten: „We zagen dit natuurlijk aankomen. Ondanks het gemis van toeschouwers hadden we echter wel vrede met de situatie zoals die was. Er kon in ieder geval gesport worden en dat komt de gezondheid ten goede.” Hij geeft aan dat nu weer grotendeels moet worden teruggeschakeld naar de situatie zoals die begin mei was, toen de jeugd weer mocht beginnen met trainen. „En dat is geen probleem.”

Stegeman spreekt van een goede beslissing. „In het weekend hadden we nog de hoop dat het aantal besmettingen weer zou afnemen. Nu dat niet het geval is hebben we alle begrip voor de maatregelen die genomen zijn. We hebben ons hier de afgelopen maanden telkens op aangepast en zullen dat blijven doen. Je hebt er verder toch geen invloed op. Gezondheid boven alles.”

‘Competitie laten doorlopen in juni’

Hoe de rest van het jaar eruit gaat zien? „Gelukkig kan de jeugd vooralsnog blijven trainen. En het is fijn dat we kunnen rekenen op de inzet en flexibiliteit van een aantal vrijwilligers. Dat bleek afgelopen twee weken al toen er geen ouders en andere bezoekers meer welkom waren bij de trainingen en wedstrijden. Er werd op de avond dat de maatregelen bekend werden meteen geschakeld en alles liep als een trein.” Stegeman oppert de competitie de laten doorlopen in juni. „Dat is nu een voetballoze maand, maar misschien wel de mooiste maand om te voetballen.”

Vooralsnog is vv Hoogeveen zelf nog niet met corona geconfronteerd. De eerste elftallen hebben bovendien alle wedstrijden deze competitie nog kunnen spelen. Dat gold ook voor bijna alle andere teams.

De kantine was in verband met eerder aangekondigde maatregelen de afgelopen twee weken al gesloten. Het wordt er volgens Stegeman financieel gezien niet eenvoudiger op. „Gelukkig zijn er vanuit de overheid veel maatregelen waar we op terug kunnen vallen. Het kost echter altijd geld. Begrotingstechnisch is het enorm lastig en bijna niet te doen. Veel maatregelen hebben later nog z’n weerslag op de club, dus het opstellen van de begroting wordt nattevingerwerk. Zonder kleerscheuren zullen we er niet doorheen komen, maar door de betrokkenheid van de sponsors en de inzet van de vrijwilligers hebben we er wel alle vertrouwen in dat we er weer bovenop zullen komen.”

‘Vreselijk jammer’

„We waren net weer vier competitieronden onderweg en dan is dit natuurlijk vreselijk jammer”, laat Henk Zwiep, voorzitter van korfbalvereniging Thrianta, weten. Hij stelt dat het niet meer kunnen spelen en trainen door de seniorenteams, behoorlijke gevolgen heeft. „Sociale contacten en binding met de club kunnen onder druk komen te staan. Daar zullen we iets op moeten bedenken. Gelukkig kan de de jeugd in ieder geval voorlopig blijven trainen. Het zou een enorme teleurstelling zijn als ook dat niet meer mogelijk zou zijn.”

Toch heeft het nieuws van dinsdagavond hem niet verrast. „Het aantal besmettingen loopt dusdanig op dat er meer maatregelen nodig zijn dan we hadden gehoopt.”

Hoe de rest van het jaar eruit gaat zien is volgens Zwiep een groot vraagteken. „We gaan over een paar weken de zaal in, maar of dit door kan gaan is nog zeer de vraag. Ook ons clubhuis moet dicht blijven en dat heeft weer gevolgen voor het organiseren van activiteiten voor onze jeugdleden. Ik vrees dat er de komende maanden niet veel mogelijk zal zijn.”

Thrianta is sinds maart al veel inkomsten misgelopen. „Gelukkig hebben we gebruik kunnen maken van een landelijke regeling. Daarnaast is er een extra regeling vanuit de korfbalbond. Maar hoe langer dit duurt, hoe lastiger het financieel gezien wordt.”

Het coronavirus is inmiddels ook bij Thrianta binnengedrongen. Een lid van de selectie is besmet geraakt waardoor het team vorig weekend niet kon spelen en drie trainingen heeft moeten overslaan. Daarnaast is een gezin met een van de jeugdleden besmet geraakt. Zwiep: „Of de besmetting tijdens het sporten is gebeurd valt niet met zekerheid te zeggen, maar dichtbij komt het dan wel.”

‘Niet te lang duren’

,,Ik gun het de mannen en vrouwen zo dat ze kunnen blijven sporten”, reageert Henk de Jong, voorzitter van voetbalvereniging HZVV. ,,Het gaat niet alleen om het in beweging blijven, maar ook het sociale aspect. Ik snap dat de overheid teambewegingen wil voorkomen, dus spelers die gezamenlijk in een auto zitten om elders in het land te gaan spelen, maar wat zou het fijn zijn geweest als trainen mogelijk bleef. Het is wishfull thinking. We moeten het doen met wat de overheid ons opdraagt. We moeten het ook niet beter willen weten dan de experts.”

Bij de club zelf bleken twee jeugdleden en twee trainers besmet met het coronavirus. Niemand van hen had volgens De Jong ernstige klachten. Het leidde er wel toe dat een wedstrijd moest worden afgelast.

De Jong geeft aan ‘chagrijnig’ te hebben begroot. ,,We zijn uitgegaan van een donker scenario en hebben fors gesneden in de kosten. Desondanks moet dit niet te lang duren. We kunnen geen vol seizoen zonder kantineomzet.” HZVV maakt daarnaast gebruik van aangeboden steunmaatregelen. Hoewel die volgens de HZVV-voorzitter soms mooier lijken dan ze zijn.

Bittere pil

Voorzitter Arnold Heerts van volleybalvereniging Olhaco laat dinsdagmiddag weten vooral benieuwd te zijn naar de details. De grote vraag voor hem op dat moment is: mag de jeugd wel blijven sporten? ,,Ik hoop het van harte. Verder moet je reëel zijn. Als je naar de cijfers kijkt, moet er wat gebeuren.”

Desondanks spreekt Heerts van een bittere pil. ,,16 augustus zijn we de zaal in gegaan. Dat de competitie na drie ronden alweer stil wordt gelegd, is zuur. Maar het staat tegelijkertijd niet in verhouding tot wat COVID-19 qua gezondheid aanricht. Ik begrijp daarom de beslissing van de overheid.”

Heerts is de leden en supporters van Olhaco dankbaar, die de club al die tijd trouw zijn gebleven. „Maar de vraag is natuurlijk of dat zo zal blijven. Als er weer een tijd niet gevolleybald kan worden, zullen we misschien wat moeten doen met de contributie. Het is hoe dan ook voor ons steeds schakelen. Steeds gaan we van het ergste uit, om vervolgens te kijken wat we nog wel kunnen doen.”

Ondertussen blijft Heerts relativeren. „Gezondheid staat ver bovenaan, maar de economie moet ook in de benen worden gehouden. Ik heb daarom enorm te doen met de horeca. Sport komt daarna, dat is de volgorde.”