Nieuwe lichting vakbekwame ambachtelijke ondernemers, ook in Pesse

Pesse - Aan de slag als zelfstandige in een ambacht, dat is een droom van velen. Voor weer een lichting gediplomeerden van de Ambachtsacademie komt deze uit. Zij hebben in de afgelopen periode hun gezellenproef afgelegd. Daarmee hebben ze laten zien dat ze klaar zijn om aan de slag te gaan als vakbekwaam glazenier, lijstenmaker, siersmid, klusser, meubelmaker, kledingreparateur et cetera.

Onder begeleiding van een leermeester leerden zij in 1,5 jaar de kneepjes van het vak. Zij laten zien dat het leren van een nieuw vak ook na je 40ste mogelijk is, zo ook Rupert Kühn uit Pesse. Hij ontving afgelopen maand zijn diploma van de Ambachtsacademie. Rupert heeft het vak geleerd van smid Wout Hammer, die werkzaam is in de smederij van Batavialand in Lelystad.

‘Ambacht blijven doorgeven én nieuw werk creëren’

Elrie Bakker-Derks (voorzitter AmbachtNederland): „We zijn enorm trots op de nieuwe gediplomeerden. Door kennis en kunde over te dragen van leermeester op leerling, kunnen we de werkgelegenheid die er in het ambacht is benutten en behouden. Het verhaal van Rupert is een prachtig voorbeeld van hoe we het ambacht van smid kunnen blijven doorgeven én nieuw werk creëren.”

Inmiddels is Rupert in zijn woonplaats Pesse zijn eigen smederij gestart: https://smederijkuhn.nl.

De Ambachtsacademie is opgericht door AmbachtNederland om te zorgen voor instroom van vakbekwame ondernemers in kleinschalige ambachtelijke branches. Door op te leiden volgens het leerling-gezel-meester systeem krijgen leerlingen in het bedrijf van een lokale ondernemer het vak onder de knie. Het ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten die zich via deze weg willen omscholen naar een ambacht.