Eredivisie ZPC Hoogeveen in eigen bad sfeerloos

Hoogeveen - Door corona wordt ook het wedstrijdzwemmen erg sfeerloos. Dat ondervond de ploeg van ZPC zaterdag in eigen bad.

Waar normaal deze eredivisie wedstrijd vooraf gegaan wordt door een lunch en speech, waarna er in het bad ‘de yell’ wordt geschreeuwd, was dat nu allemaal niet aan de orde. Geen schreeuwen, roepen of aanmoedigen, geen publiek, minder jury dan normaal en de coaches gescheiden van de ploeg. Bij ZPC gingen de zwemmers van 18 jaar en ouder apart in een andere ruimte en waar normaal met vier teams een wedstrijd gezwommen wordt, was nu alleen de Dinkel uit Denekamp te gast.

Eredivisie

Dit jaar was de opzet om in de eredivisie te zwemmen met andere clubs dan de drie waar ZPC de laatste jaren altijd mee heeft gezwommen. Achttien teams zitten in deze eredivisie waaronder Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Amersfoort, Veenendaal, Rotterdam en zovoort. Hoogeveen is de enige ploeg uit het noorden die in deze hoogste competitie deelneemt.

Helaas is het door corona niet mogelijk om met meerdere clubs te zwemmen, omdat de anderhalvemeterregel gehandhaafd dient te worden. „Dit lukte in De Dolfijn prima en het fijne daar is, dat we twee baden hebben en zo makkelijk een scheiding konden aanbrengen tussen de beide clubs en de 18-jarigen”, vertelt trainster Jennie Nijenhuis.

Handhaven?

ZPC won deze thuiswedstrijd van de Dinkel en na zondag zal het duidelijk zijn of de Hoogeveners zich kunnen handhaven tussen al deze grote ploegen. De jongste zwemmers zwommen de ene na de andere p.r. op de klokken. Zonder iemand te kort te doen waren het Carlijn Gruppen en Almyra Santing die bij de 200 meter vrije slag dikke p.r.’s neerzetten. Bij de 50 meter vlinderslag waren dit Jasmijn Sterken en Maud Dokter die beide in een hele mooie stijl naar een p.r. zwommen.

De allerjongsten, de Nederlands kampioenen van vorig weekend, Dachèn Haayer, Sofie Vos, Joy ten Hoove en Esmee van der Tuuk, die lieten zien dat hard zwemmen niet eenmalig was en zorgden voor mooie tijden. Bij de jongens 400 meter vrije slag waren het de gebroeders Heederik die er een hele mooie strijd van maakten en beiden een dik p.r. zwommen waarbij de jongste van de twee Quinn met 4.08.78 een nieuw Drents record noteerde.

Jongensgroep

De jongensgroep bij ZPC is goed vertegenwoordigd met hele sterke zwemmers, die allemaal op alle slagen goed uit de voeten kunnen en vandaag dus veel punten bij elkaar zwommen. Was het Tiamo van der Veen op de 50 meter vlinderslag samen met Flynn Peeks, bij de 200 meter vrije slag was het Olivier Wilbers die samen met Tiamo naar nieuwe tijden zwommen en daar de punten pakten. Daar heeft ZPC verder nog Cai Mink, Ruben Westerneng en Luc Kerpels die hier heel goed in mee kunnen komen en beide dicht in de buurt van de punten zwemmers, met voor allemaal een dikke p.r. op de 200 meter vrije slag.

Bij de dames en heren de bekende namen en die doen wat ze moeten doen in zo’n wedstrijd. „Was het vorig jaar nog dat deze groep heel veel moest zwemmen, dat heeft de KNZB teruggebracht naar drie afstanden, waarbij de dames nog een estafette hadden.”

Al met al een redelijke ronde waarin vooral de jongere zwemmers het betere werk lieten zien. „Misschien zijn zij nog niet zo gevoelig voor sfeer als de oudere zwemmers, die dit keer niet bij het wedstrijdbad konden zitten en dus weinig meekregen”, analyseert de trainster.

„Nu maar afwachten wat de tijd gaat brengen en hopen dat wij in ieder geval kunnen blijven zwemmen en vooral trainen, want een tweede lock down wordt wel erg lastig.”