Fietsersbond: Fietssnelweg van Hoogeveen naar Meppel moet via Koekange

Zuidwolde – Als het aan de Fietsersbond ligt wordt de beoogde snelfietsroute tussen Meppel en Hoogeveen zo gelegd, dat deze via Koekange loopt. Dat schrijft de bond in een reactie op het GVVP, het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan, dat de gemeenteraad nog moet goedkeuren.

Vanuit de gemeente De Wolden werd zo’n snelfietsroute als belangrijke doelstelling genoteerd. Tussen Meppel en Zwolle loopt via Staphorst al een snelfietsroute, waar veel gebruik van wordt gemaakt door mensen uit de regio die in Zwolle werken. Dat gebeurt onder meer met snelle Speed Pedelecs, waar snelheden tot 50 kilometer per uur mee gehaald kunnen worden.

Wat de Fietsersbond betreft heeft een route via Koekange als voordeel dat gebruik kan worden gemaakt van de al bestaande fietsverbinding tussen Hoogeveen en Koekange. „Die behoeft alleen nog maar verbetering in het dorp Echten. Dan moet tevens een oplossing worden gerealiseerd voor de zeer beroerde fietsverbinding tussen Koekange en Meppel. Hierbij kan een fietspad langs de spoorlijn worden overwogen", schrijft de Fietsersbond.

Een volledige nieuwe fietssnelweg langs de spoorlijn zou volgens de fietsersbond ook een mooi alternatief zijn. „De route van Hoogeveen via Zuidwolde en de Wijk naar Meppel is een omweg en er is bovendien al een goede fietsroute waarvoor maar weinig aanpassingen nodig zijn."

Spiekampenweg

Voor de fietsverbinding langs de Echtenseweg en de Spiekampenweg kan voor een groot gedeelte gebruik worden gemaakt van de al bestaande fietsverbinding tussen de Hoogeveenseweg en Nijstad. Dit scheelt volgens de Fietsersbond veel geld en een onoverzichtelijke oversteek bij Ten Arlo.

De Fietsersbond is blij dat de gemeente De Wolden aan een Fietsplan werkt en daar jaarlijks geld voor vrijmaakt. „Er moet wel systematisch worden gekeken naar de veiligheid van oversteekplaatsen, ook op 60 km-wegen. Hierbij moeten de landelijke richtlijnen in acht worden genomen, zoals een plateauverhoging van de weg, een visuele versmalling en een duidelijke wegmarkering."