Noodkreet van voedselbank: duizenden euro’s nodig voor verhuizing

Hoogeveen - De Voedselbank Hoogeveen moet verhuizen en heeft daar dringend geld voor nodig; zeker 25.000 euro.

Het pand aan de Franklinstraat van waaruit nu voedselpaketten worden verstrekt aan meer dan 470 inwoners van Hoogeveen, wordt gesloopt.

Inmiddels heeft de voedselbank een nieuw onderkomen gevonden aan de Kanaalweg, maar aan dit pand moet nog wel het een ander gebeuren. Henk Brouwer van de voedselbank in Hoogeveen: „Begin juni kregen wij te horen dat de voedselbank moet verhuizen. Gelukkig hebben wij een geschikt pand gevonden op een superplek. We zijn er heel blij mee, maar we moeten het opknappen, inrichten en het belangrijkste: het moet voldoen aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit. Zo zit er in het pand nu nog vloerbedekking, die moet eruit en de vloer zal moeten worden gecoat.”

Extra kostenpost

Daar blijft het volgens Brouwer niet bij. De koel- en vriesinstallaties moeten worden verhuisd. Maar we weten niet of de apparatuur nog verhuisbaar is. Al met al rekenen we op een kostenpost van 25.000 euro. Een hoop geld dat wij als voedselbank niet kunnen ophoesten. De huurkosten voor het nieuwe pand zijn ook nog eens 25 procent hoger dan eerst. We gaan nu 12.000 euro per jaar betalen en voorheen was dat 9.000 euro per jaar. Maar we hebben niet zoveel te kiezen en zijn erg blij met deze plek.”

Gemeente financieel op slot

De gemeente Hoogeveen kan op dit moment niet bijspringen „Vanuit de gemeente is men bereidwillig om mee te denken, maar ook zij zitten met de handen in het haar. Er is geen geld en financieel zit Hoogeveen op slot. Er mag geen nieuw beleid gemaakt worden. Wat zou het echter mooi zijn als de gemeente Hoogeveen de huurkosten van het pand op zich zou kunnen nemen en gemeente De wolden de energiekosten.”

Giften nodig

Voedselbank Hoogeveen vraagt daarom om hulp. „Elke donatie hoe groot of klein ook kan helpen (giften zijn aftrekbaar van de belasting). Je kunt je gift overmaken op rekening NL12RABO 0146149254 ten name van Voedselbank Hoogeveen onder vermelding van 'verhuizing'. Samen met jouw gift kunnen wij de continuïteit van Voedselbank Hoogeveen waarborgen. Hulp in natura van bedrijven is ook erg welkom.”