Nieuwe 'vrijwillige regels' voor kerken: maximaal 30 mensen aanwezig en geen samenzang meer

Kerken mogen de komende tijd niet meer dan dertig mensen per dienst ontvangen. Ook mag er niet meer samen worden gezongen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus vanochtend laten weten nadat hij had overlegd met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.

Ook moeten de kerken weer inzetten op zo veel mogelijk online diensten.

Volgens Grapperhaus kunnen deze regels echter niet worden afgedwongen, vanwege het grondrecht op de vrijheid van godsdienst.

Drie diensten van 600 gelovigen

Aanleiding zijn de gebeurtenissen in Staphorst afgelopen weekend. Bij de Hersteld hervormde kerk daar waren gisteren drie diensten van met maximaal 600 gelovigen. Daarnaast waren er nog eens honderd mensen in kerkelijk centrum De leerkamer aanwezig en tachtig in het Dienstgebouw. Bij die diensten werd gezongen en hoefde er geen mondkapjes gedragen te worden.

Zowel lokaal als landelijk werd er verontwaardigd op gereageerd. En ook uit de politiek kwamen vele reacties. Alleen de SGP nam het voor de kerk in Staphorst op.

Met de kerken waar het afgelopen zondag niet goed ging, zal volgens Grapperhaus nog nader worden gesproken. „In eerste instantie moet de koepel dat zelf met de aangesloten kerken doen.”