Meisjes ZPC Hoogeveen Nederlands kampioen in Eindhoven

Hoogeveen/Eindhoven - De jongste meisjes van ZPC Hoogeveen is het gelukt om afgelopen zondag de gouden medaille mee te nemen bij de Nederlandse estafettekampioenschappen in Eindhoven.

Dachèn Haaijer, Esmee van der Tuuk, Sofie Vos en Joy ten Hove slaagden erin om na vier gezwommen afstanden kampioen van Nederland te worden. Dit deden ze niet zomaar, maar met geweldige tijden. In deze estafettes lieten ze vol overtuiging zien dat zij terecht kampioen van Nederland werden.

De grootste klap deelden ze uit bij de 4 x 50 meter rugcrawl, waar ze veruit de besten waren en met twaalf seconden verschil op nummer twee wonnen. Startzwemster Joy ten Hove noteerde daar een geweldige tijd van 0.33.77 en dat was voor de andere drie een goede stimulans, waarna zij het goed afmaakten.

Tweede plaats

Bij de 4 x 50 meter schoolslag en de 4 x 50 meter vrije slag was er een tweede plaats, waarna ze bij de 4 x 50 meter wisselslag het weer recht trokken en daar eerste werden. Bij deze wisselslag begon Esmee van der Tuuk goed met de rug, (0.35.55), waarna Dachèn Haaijer met een geweldige schoolslag (0.36.64) het stokje overgaf aan Sofie Vos, die met haar vlinderslag een hele goede tijd van 0.34.85 noteerde. Daarna kon Joy ten Hove het afmaken met de vrije slag en zij zwom met een tijd van 0.30.25 naar de winst.

Mooie tijden voor deze meisjes (geboren in 2008) en zo konden ze, voor DZ&PC uit Drachten en de Dolfijn Amsterdam, de gouden medaille ophalen.

Dit was niet het enige team dat geweldige dingen liet zien, bij de meisjes 2007/2006 waren Almyra Santing, Jasmijn Sterken, de vanuit Heerenveen overgekomen Maud Dokter en Carlijn Gruppen niet voor niks naar Eindhoven gekomen.

Zij begonnen sterk op de 4 x 100 meter wisselslag met Almyra op de rug, daarna volgde een mooie tussentijd van Jasmijn op de schoolslag (1.20.93), waarna Maud liet zien over een mooie, goede vlinderslag te beschikken (1.10.02) en Carlijn Gruppen maakte het met een p.r. van 1.03.72 af waarmee de meisjes vijfde werden. Bij de 4 x 100 meter vrije slag was er een zevende plaats, bij de 4 x 100 meter rug een vierde plek en bij de 4 x 100 meter schoolslag een negende plaats, waardoor ze in het eindklassement een mooie vierde plaatst behaalden. Deze meisjes zwommen met twee leeftijden en met Jasmijn en Carlijn van 2007 was het een jonge ploeg.

Jongens

Bij de jongens 2006/2005 moesten de jongsten, Ruben Westerneng, Tiamo van der Veen, Olivier Wilbers en Cai Mink, samen met de één jaar oudere Flynn Peeks en Luc Kerpels dezelfde afstanden zwemmen. Bij de 4 x 100 meter wisselslag was er een vierde plaats met een op dreef zijnde Cai Mink, die nadat Tiamo van der Veen heel goed begon op de rug, bij de schoolslag een 1.13.63 zwom. Flynn zwom hier de vlinder naar een p.r. van 1.08.91, waarna Ruben het op de vrije slag afmaakte met 1.00.07. Hij wil erg graag onder de minuut komen, maar is dit seizoen overgekomen van de Reest uit Meppel en zal aan het vele trainen moeten gaan wennen. Bij de andere estafettes werden ze vijfde, vierde en zesde waardoor ze in het eindklassement, net als de meisjes, vierde werden. Een goede prestatie.

Olivier Wilbers ging bij de 4 x 100 meter vrije slag met 0.59.10 voor het eerst onder de minuut en Tiamo van der Veen noteerde een mooie 0.57.21.

Bij de jongste jongens zwommen Tim Zuurman, Jordey Thole, Levi Hendriksen en Jay Wesseling leuke tijden, maar zij konden in het geweld nog niet mee doen. Zij werden met veel persoonlijke records 17e van de twintig teams en hun hoogste klassering was een zestiende plaats op de 4 x 50 meter rug.

Heren en dames

Na de ochtendsessie kwamen de heren en dames in de middag aan de beurt. Bij de heren waren dit Niels van Eck, Maik Huser, Darryl Lubbinge, Kylian Heederik , Coen de Lang, Owen Peeks en de jeugdzwemmers Quinn Heederik en Mac Peeks, die daar de zes afstanden samen verdeelden. Uitschieter hier was zeker Kylian, die mooie dingen liet zien bij zijn afstanden met een mooie 1.05.13 op de schoolslag. Bij de vlinderslag dook hij in de 4 x 100 meter wisselslag en de 4 x 100 meter vlinderslag twee keer onder de minuut: 0.59.55 en 0.59.82.

Broertje Quinn zwom naar een mooie p.r. als startzwemmer bij de 4 x 100 meter vlinderslag met 1.02.60. Bij de 4 x 100 meter wisselslag was er met een tiende plaats de hoogste klassering met Coen de Lang, Niels van Eck, Kylian Heederik en Owen Peeks.

Bij de dames kwamen Alinda en Dominique Dingshoff, Charlotte Wilbers, Wiktoria Redzimska, Miron Schimmelpenning en Mirthe Schenkel in actie. Alinda Dingshoff is een zwemster waar je als club en team altijd op kunt rekenen en datzelfde geldt voor Charlotte Wilbers. Altijd gedreven en elke afstand er vol voor gaan en het maakt dan niet uit of dit de vierde of zesde afstand is, zij blijven goede tijden noteren.

Favoriete schoolslag

Mirthe Schenkel was eindelijk sinds tijden weer goed op haar favoriete schoolslag. Zij traint bij het OC in Hengelo en gaat nu aan het gereis, andere trainingen enzovoort wennen. Dominique Dingshoff, startzwemmer op de 4 x 100 meter vlinderslag, zorgde voor een mooie nieuwe tijd. De hoogste klassering bij de dames was een derde plaats bij de 4 x 100m wisselslag met Wiktoria Redzimska, Mirthe Schenkel, Alinda Dingshoff en Charlotte Wilbers.

Nieuw dit jaar was de 4 x 50 meter wissel en vrije slag gemixt, waar normaal de 10 x 100 meter vrije slag is. Dit jaar wilden ze in verband met corona niet te veel zwemmers in de zwemzaal, daardoor veel regels en minder zwemmers. De dames werden achtste en de heren kwamen op de tiende plaats en met de mixestafettes werd een negende plaats behaald. Mooie wedstrijd waar de zwemmers vaak kunnen zwemmen in korte tijd en dan komt het op doorzetten aan.

Komend weekend wordt de eerste ronde van de competitie gezwommen in thuisbad De Dolfijn. Daar wordt de strijd aangegaan met alleen de Dinkel uit Denekamp. Normaal zwemmen er vier teams, maar nu in deze tijd kan dat even niet.