Taart voor harde werkers van De Duikelaar

Nieuwlande - De Taart van de Week van Bakkerij Mulder is dit keer voor de tuinploeg van onderduikersmuseum De Duikelaar, die druk is met de herinrichting van het oude schoolplein.

,,Het wordt een soort museumplein, met vier of vijf bomen en borders met oude plantensoorten. Van de 750 vierkante meter wordt in ieder geval 150 vierkante meter ingericht als tuin. Ook wordt er een spel op het plein geschilderd: ‘Laf en flink tijdens hinkepink’. Het is een soort oorlogsgerelateerd ganzenbord”, legt Henk Kremer, niet alleen vrijwilliger maar ook een van de iniatiefnemers van het onderduikersmuseum, uit. De bedoeling is dat het plein zodanig wordt ingericht dat er in de toekomst ook markten en degelijke kunnen worden gehouden.

Herinrichting

De herinrichting is in februari van start gegaan, maar door wat tegenslagen en ook corona gaat het werk minder hard dan gewenst. ,,Er is veel gedaan aan de waterafvoer. Zo is bijvoorbeeld 100 meter afvoerbuis aangelegd. Verder hebben we behoorlijk last van droogte, waardoor er enorme verzakkingen ontstonden. Zo loop je steeds ergens tegenaan, waardoor plannen moeten worden bijgesteld. En ja, door corona willen we niet met teveel mensen tegelijkertijd aan het werk zijn. Dat zorgt ook voor een flinke belemmering.” Het plan is om aan de voorkant van het museum nog een plek te creëren waar fietsen kunnen worden gestald. De hoop is dat mei volgend jaar alles klaar is.

Ruim veertig vrijwilligers

Drie ochtenden in de week zijn er drie personen aan het werk, die hier en daar hulp krijgen van een zestal anderen. In totaal heeft De Duikelaar ruim veertig vrijwilligers. Een aantal van hen is druk met een nieuwe tentoonstelling. Ook heeft De Duikelaar samen met het Drents Archief sinds kort een nieuw educatief programma: Het Oorlogsdagboek van Drenthe. In dit innovatieve programma kruipen leerlingen in de huid van leeftijdgenoten die de Tweede Wereldoorlog in Drenthe zelf hebben meegemaakt.