Hendrik-Jan Lip van Narline: 'Je voelt onmacht en onzekerheid'

Hoogeveen - De nieuwe afgekondigde maatregelen in de strijd tegen het weer oprukkende coronavirus raken verschillende sectoren hard, ook in deze regio. Zo moeten sportkantines helemaal dicht en sluiten horecagelegenheden sinds dinsdag verplicht om 22.00 uur de deuren.

Ook zijn in horecagelegenheid nog maar maximaal 30 personen in één ruimte welkom waarbij de gezelschappen niet groter dan 4 personen mogen zijn, tenzij afkomstig uit één huishouden. „Symboolpolitiek”, oordeelt een zwaar teleurgestelde Hendrik-Jan Lip, eigenaar van Narline in Zuidwolde. „Je staat machteloos.” De onzekerheid is bovendien killing. ,,Er wordt met de vinger naar de horeca gewezen, terwijl heel veel horecaondernemers zich wél aan de regels houden. Wij krijgen juist complimenten van onze gasten voor ons ruime pand en onze ruime opstelling. Maar nee, alles en iedereen wordt over één kam geschoren. Ik begrijp dat er wat moet gebeuren, maar ik vind dit heel zuur. Wij doen al maanden ons stinkende best om alles in goede banen te leiden en dan krijg je toch weer het deksel op de neus.”

'Raar klanten om 22.00 uur te moeten wegsturen'

De eigenaar van het restaurant, dat pas in december 2019 de deuren opende en dus al vrij snel werd geconfronteerd met fikse tegenslag, begrijpt ook helemaal niets van de keuze voor bepaalde maatregelen. „Ik vind het bijvoorbeeld heel raar dat ik mijn klanten om 22.00 uur moet wegsturen, terwijl ze al de hele avond hier zitten. En wat mij mateloos heeft gestoord is de opmerking van Mark Rutte dat het absurd zou zijn als er maar 30 mensen in het Rijksmuseum zouden mogen zijn.”

Dinsdagochtend was Lip druk met het inventariseren en waar mogelijk verschuiven van reserveringen. De horecaondernemer is bezorgd. „Ik ben bang dat dit een opstapje is naar een nog veel strenger beleid. Ze kiezen voor fasen om een opstand te voorkomen. Het zou mij niets verbazen als over enkele weken alle horecazaken weer dicht moeten.”