Hoogevener Mark Strolenberg voorgedragen als kandidaat-lid Tweede Kamer

Hoogeveen - Gemeenteraadslid en voormalig fractievoorzitter Mark Strolenberg is door VVD Drenthe voorgedragen om Drenthe vanaf maart 2021 in het Parlement te vertegenwoordigen.

„Het is een enorme eer om hiervoor gevraagd en voorgedragen te worden. Zo'n kans komt natuurlijk niet snel weer voorbij. Drents Kamerlid Erik Ziengs stopt na 12 jaar en ik vind het van belang dat Drenthe goed is vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Ik ben er klaar voor en heb er zin in.”, aldus een enthousiaste Strolenberg.

De kans is groot dat Strolenberg volgend jaar op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen komt te staan. Voor de VVD is hij twaalf jaar actief in de Hoogeveens gemeenteraad en als VVD-fractievoorzitter in het algemeen bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta. In het dagelijks leven werkt Strolenberg bij een energiemaatschappij en is hij verantwoordelijk voor digitale ontwikkelingen.

Al een lange tijd heb ik interesse in de landelijke politiek. Het voelde alleen altijd zo ver-van-mijn-bed show. Afgelopen jaren heb ik trainingen gevolgd binnen de VVD die nodig zijn om goed voorbereid als Kamerlid aan de slag te gaan. Zelf ken ik veel Kamerleden en sprak met hen om een goed beeld te krijgen van het Kamerwerk. Ook heb ik met het huidige Kamerlid Erik Ziengs meegelopen en werd steeds enthousiaster. Ik ben er klaar voor en heb inmiddels een aardig wat politieke-, levenservaring en een netwerk opgebouwd. Bij het waterschap en in de gemeenteraad gaf ik aan na deze periode te stoppen. Het is gezond als politici na 12 jaar ruimte maken voor nieuw talent en nieuwe frisse ideeën.

Inzetten op een moderne overheid en digitale kansen zijn onder andere zijn drijfveren om landelijk volksvertegenwoordiger te willen zijn. „Ik ben ervan overtuigd dat een goede dosis Drentse nuchterheid van meerwaarde is in het Haagse. Ook is het belangrijk dat Drenthe vertegenwoordigd is in het Parlement. Ik zie helaas een groeiend wantrouwen tegen de overheid, de politiek en de democratie. Zo stroomde bijvoorbeeld het Malieveld vol met Drentse boeren en bouwers die hun toekomst bedreigd zien door de stikstof- en PFAS-crisis. En heb ik in Noord Nederland de onrust gevoeld rond het handelen van de overheid in het aardbevingsdossier. Dat steekt mij. Daarom wil ik mij inzetten om het vertrouwen in de overheid, in onze gezamenlijke toekomst te herstellen. Niet door vage retoriek. Niet door alle initiatieven naar de overheid te trekken. Maar door partijen écht te betrekken en te verbinden. Op een moderne, waar mogelijk digitale manier. En zo nodig vanuit een onconventionele denkwijze. Daar ligt mijn kracht.”

Hoogeveen gaat hij niet missen bij eventuele installatie als hij Kamerlid gaat worden. „Ik blijf hier dan gewoon wonen in Drenthe. Hoogeveen is een prachtige gemeente waar ik mij de afgelopen jaren graag voor lokale belangen heb ingezet. Zoals voor werkgelegenheid bij Fokker als gevolg van de F35 (joint strike fighter) ontwikkeling, glasvezelaanleg, behoud van Hoogeveen als Intercitystation, lagere afvalstoffenheffing en parkeerbelasting, veiligheid rondom asielzoekerscentrum en ook de introductie van burgernet en buurt-whatsappgroepen’.

De leden van de VVD besluiten in november over de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Eind november zal bekend worden op welke plek Strolenberg op de kieslijst komt te staan. De landelijke verkiezing vindt plaats op 17 maart 2021.