Simon Jonker van café De Nachtwacht: ‘We staan met de rug tegen de muur’

Hoogeveen – Eigenaar Simon Jonker van café De Nachtwacht baalt als een stekker. Hij moet de komende drie weken zijn kroeg aan de Hoofdstraat elke dag om 22.00 uur sluiten als gevolg van de coronamaatregelen.

Toen hij het nieuws maandag hoorde, kon hij het eerst niet geloven. ,,Ik dacht echt: dit kan niet waar zijn. Ik had verwacht dat we om 00.00 uur of om 1.00 uur de deuren dicht zouden moeten doen, maar niet zo vroeg. Ik hoopte echt dat het niet zo zou zijn. Wel dus en dan ga je echt nadenken. Hoe komen we hier weer uit? Wat moeten we nu weer bedenken? We staan met de rug tegen de muur.”

'De horeca is mijn leven'

Jonker snapt dat de horeca zo hard wordt aangepakt, maar hij verwachtte dat het meer op regionale schaal zou zijn. ,,We staan op nummer 9 van de lijst als het gaat om de besmettingen van corona. We houden ons aan de regels en registeren onze gasten. De vorige keer zijn we al vanaf half maart tot eind mei dicht geweest. Dat was echt een zwarte pagina uit mijn leven. De horeca is mijn leven. Je ziet iedereen om je heen zijn of haar werk doordoen, wij konden niks, hooguit een beetje klussen. Gelukkig heb ik goede afspraken kunnen maken met de huurbaas.”

Maar goed, Jonker wil creatief zijn en daarom opent hij de deuren van De Nachtwacht dagelijks een uur eerder. Dat betekent dat de kroeg van maandag tot en met donderdag om 15.00 uur open is en in het weekend al om 14.00 uur. En mocht er een eredivisiewedstrijd vroeg gespeeld worden, dan kan het maar zo zijn dat de deuren al voor 12.00 uur open zijn. Het uitzenden van de wedstrijden gebeurde altijd al in de Nachtwacht. ,,Maar je moet de mensen nu gewoon wat beter informeren. Daarom melden we het nu specifiek.”

Jonker heeft er een hard hoofd in. ,,De komende drie weken geldt dus de sluitingstijd van 22.00 uur, maar denk maar niet dat we er dan vanaf zijn. Dan komt de evaluatie en dan mogen we nog drie weken wachten. Ik ga er eigenlijk niet vanuit dat we dit jaar weer normaal open kunnen. En wat heeft het voor zin? Ik moet mijn gasten om kwart voor tien laten betalen en de deur uitzetten. Wat gebeurt er dan? Precies, dan gaan ze op straat verder. Je wil het ene probleem bestrijden, maar krijgt er een ander probleem voor terug.”