Nieuw parkeerbeleid lijkt wirwar aan regels

Hoogeveen - Het zat eraan te komen: een nieuwe visie op het parkeren in Hoogeveen. Deze is vastgelegd in een conceptdocument Parkeernota 2021. De gemeente neemt het parkeerbeleid aanzienlijk op de schop.

Het Mauritsplein, waar nu ontzettend veel gebruik van wordt gemaakt omdat men daar gratis kan parkeren, wordt in de toekomst waarschijnlijk rustiger. Er wordt betaald parkeren ingevoerd en in de omgeving van het Mauritsplein wordt het vergunninghoudersgebied uitgebreid. Het tarief op het Mauritsplein wordt wel het laagste van de gemeente: goedkoop dagparkeren (oplopend van 1,40 tot 1,80 euro per uur met een maximumdagtarief van 3 euro). In totaal zijn er drie tarieven. De ander twee zijn een oplopend tarief in het boodschappengebied (onder andere de Schutsstraat, Het Haagje, Schutsplein en Beukemaplein) en een aflopend tarief in het middengebied (1,80 tot 1,60 euro).

Daarmee is pleinhoppen in de toekomst beperkt. Ook voor wie een parkeerapp gebruikt moet dan goed opletten welk gebied wordt aangeklikt.

Het oplopende tarief (van 1,40 tot 1,80 euro) is er voor bedoeld dat mensen niet langer blijven staan dan nodig. De gemeente streeft daar naar doorstroming. In het middengebied waar het winkelaanbod voor niet dagelijkse boodschappen is geconcentreerd en veel horecavestigingen zijn, wordt een langere verblijfsduur gestimuleerd door het toepassen van afnemende tarieven. De betaalde parkeertijd in het uitgaansgebied gaat gelden tot 21.00 uur (dat gaat om het gebied Van Echtenplein en Stoekeplein). 

Langparkeerders zullen geweerd gaan worden bij het Raadhuis door de invoering van een maximumparkeertijd van 3 uur. Het uurtarief daalt of stijgt daarbij niet.

Parkeervergunningen

Ook op het gebied van vergunningen verandert er veel. Voor alle werknemers in het centrum gaat hetzelfde tarief gelden. Er komt een parkeervergunning voor kantoortijden en een parkeervergunning voor 24/7. Er komt een digitale bezoekersvergunning voor bewoners in een uitgebreid vergunninghoudersgebied met een saldo van 24 uur per maand. Erkende hulpverleners kunnen ook een parkeervergunning aanvragen.

Gehandicaptenparkeerplaats

Mindervaliden in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) kunnen gebruik maken van de daartoe speciaal aangelegde parkeerplaatsen en parkeren gratis met uitzondering van parkeergarage De Kaap. Voor specifieke gevallen en situaties behoudt de gemeente de ruimte om voor mindervaliden afwijkende regelingen te treffen.

De concept Parkeernota is online te bekijken via www.hoogeveen.nl/parkeerbeleid en ligt van 30 september tot en met 28 oktober 2020 ter inzage.