Toekomst onzeker voor Kunsthuis Venendal

Hoogeveen – Zorgelijke tijden voor Kunsthuis Venendal, dat gevestigd is in voormalig museum De 5000 Morgen aan de Hoofdstraat-Noord. Het pand heeft vanaf 1 januari een nieuwe huurder: .pet projectinrichters. Daarmee is de toekomst voor Kunsthuis Venendal, voor wie nu geen plek meer is in het monumentale gebouw, uiterst onzeker geworden.

Een kleine drie jaar geleden, op 16 december 2017, opende Kunsthuis Venendal de deuren, waarvoor de eigenaren van het karakteristieke pand ruimte beschikbaar stelden. Een aansprekende locatie voor exposities, concerten, lezingen en meer. ,,Vanaf het begin was duidelijk dat wij eruit zouden moeten wanneer er een huurder zou worden gevonden. Dat stond ook in de voorwaarden, dus wij nemen de eigenaren helemaal niets kwalijk”, benadrukken Jan en Anneke Leutscher van Kunsthuis Venendal. Dat moment is bijna aangebroken. Per 1 december moet het pand leeg zijn. ,,Dat is heel erg jammer. Zeker voor Hoogeveen.”

Als donderslag bij heldere hemel

Het nieuws sloeg bij alle vrijwilligers in als een bom. Jan Leutscher: ,,Natuurlijk wisten wij dat er zo nu en dan kijkers waren. Ongeveer een jaar geleden werd een klein deel al verhuurd aan een ondernemer. Dat voor het overige deel nu ook een huurder is gevonden, kwam als donderslag bij heldere hemel.” Kunstenaars die zouden exposeren zijn direct geïnformeerd. ,,We zaten vol tot en met juli”, zegt Leutscher enigszins weemoedig.

‘Bezoekers enthousiast’

Kunsthuis Venendal heeft de afgelopen jaren heel wat kunstenaars de ruimte gegeven om te exposeren. Daarnaast werden er sinds een jaar of twee ook kamerconcerten gegeven. ,,Bezoekers waren enthousiast. Kunsthuizen zijn over het algemeen moeilijk in stand te houden, maar de concerten liepen bij ons goed. De kleinschalige catering die wij erbij konden doen, was een mooie aanvulling. Wij werden ook regelmatig benaderd door musici met de vraag of zij hier mochten optreden. En ja, natuurlijk heeft corona ook ons geraakt, want concerten moesten worden afgeblazen.”

‘Graag vervolg aan geven’

Maandagavond zijn de betrokkenen bij Kunsthuis Venendal bij elkaar gekomen om de toekomst te bespreken. Volgens Leutscher zijn er wel enkele opties, maar het is volgens hem te vroeg om daar al op in te gaan. ,,De hoop is er een vervolg aan te kunnen geven, maar vind maar weer eens een locatie als dit. Dat zal heel moeilijk worden. Tegelijkertijd zou het zonde zijn er niet mee door te gaan. We zagen een steeds vaster publiek het kunsthuis bezoeken. Wij zijn klein en zoeken niet de rivaliteit, maar juist verbinding.” Leutscher verwijst daarbij ook naar het Van Goghjaar in 2023. ,,Dat is voor Hoogeveen natuurlijk fantastisch. Daar kun je veel mee doen. Wij waren daarover al in gesprek met onder meer de gemeente en kregen alle medewerking. Ook met dat in gedachten zouden we graag een vervolg eraan geven.”