Geen open dag op azc, maar asielzoekers maken wel een krant

Hoogeveen De open dag op het asielzoekerscentrum tijdens Burendag is normaal een jaarlijks hoogtepunt. Voor bewoners en bezoekers. Een moment van ontmoeten en verbinden waar velen naar uitkijken. Dit jaar kon deze open dag niet doorgaan wegens de coronamaatregelen.

Creatieve oplossingen

Maar er zijn creatieve oplossingen bedacht zodat de bewoners geïnteresseerden toch wat over hun leven en afkomst kunnen vertellen. Zo is er een virtuele rondleiding door een azc in de film Azc in Beeld. Hierin vertellen een bewoner en een medewerkers die bij een azc betrokken zijn hoe het dagelijkse leven op een azc er uit ziet.

Met de film willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven. Op www.azcinbeeld.nl is de film te zien.

Azc-krant

Sommige locaties, zoals azc Hoogeveen, hebben daarnaast een krant gemaakt, en enkele een vlog. Deze zijn te vinden op de pagina’s van de betreffende locaties op www.coa.nl. De azc-krant wordt voor of op Burendag, samen met bewoners, verspreid in de directe omgeving.

In de Hoogeveense krant vertellen meerdere bewoners, waaronder Esmeralda uit El Salvador en Sherwyn uit Trinidad &Tobago, over hun leven, vroeger en nu en delen ook recepten. Verder zijn er interviews met de ketenmariniers en woonbegeleider Jeroen Pomper te lezen.