NPO Radio 4 bezoekt Onderduikersmuseum De Duikelaar

Nieuwlande - Welke klassieke muziek raakt het meest? NPO Radio 4 gaat ook dit jaar het land in om mensen van 2 tot en met 9 oktober te vragen naar hun favoriete muziek voor de Klassieke Top 400. Die lijst, voorheen bekend als de Hart & Ziel Lijst, is een toplijst met de 400 mooiste klassieke muziekstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4.

Een ruime week lang reist de NPO Radio 4 Stembus door heel Nederland om stemmen op te halen en live muziek te brengen op onverwachte plekken. Presentator en chauffeur Sander Zwiep neemt dagelijks een andere NPO Radio 4-presentator mee in zijn bus, die dit jaar voor het eerst elektrisch is. De enige uitstoot is dus klassiek.

Op zondag 4 oktober rijdt de stembus met presentator Jet Berkhout door Drenthe en Overijssel en stopt dan ook bij Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande.

Lunchconcert

Voor veel mensen is zondag nog altijd de dag voor de kerkgang: daarom stopt de bus eerst bij de Koepelkerk in Smilde, waar de organist zijn mooiste klassieke muziek kiest. Daarna rijdt de bus naar vliegschool Randonaero in Nieuw Schoonebeek, waar een van de instructeurs gek is van klassiek. In Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande verzorgen musici van het Noord Nederlands Orkest een lunchconcert. Om 12.45 uur zal dit lunchconcert beginnen aan de Julianalaan 3. Ook rijdt de stembus langs een verpleeghuis in Coevorden waar de kok graag kookt met klassieke muziek. Als laatste gaat de bus naar dirigent Loes Visser die een pleidooi houdt voor vrouwelijke componisten.

De inzittenden van de bus houden natuurlijk rekening met de coronamaatregelen. Verslaggevers en musici houden op 1,5 meter afstand en hebben daarvoor speciale apparatuur bij zich.

Route

De route van de bus is te volgen via www.nporadio4.nl. Op NPO Radio 4 is dagelijks in de uitzendingen te horen waar de bus zich op dat moment bevindt.

Niet alleen bij de bus, maar ook online kan er worden gestemd op www.nporadio4.nl/top400. De stemweek voor de Klassieke Top 400 sluit op vrijdag 9 oktober om 20.00 uur.

De Klassieke Top 400 wordt uitgezonden van maandag 19 tot en met vrijdag 23 oktober van 7.00 tot 23.00 uur op NPO Radio 4, www.nporadio4.nl en de NPO Radio 4-app.