Criminele bende gelinkt aan drugslab-boerderij in Kerkenveld

Kerkenveld - De 73-jarige inwoner van Kerkenveld die zich heeft ingelaten met drugscriminelen door de productie van synthetische drugs toe te laten in zijn woning, staat op 6 oktober voor het eerst op een openbare strafzitting in de rechtbank in Assen.

De man zit al drie maanden vast. Zijn advocaat laat weten dat hij het heel zwaar heeft in de gevangenis. 

 

Het kan lucratief zijn, maar ook levensgevaarlijk: ruimte beschikbaar stellen voor de productie van synthetische drugs. Dat weet de 73-jarige Kerkenvelder inmiddels als geen ander. Hij liet zich in met drugscriminelen, maar kreeg spijt. Toen was het al te laat. „Hij schrok van de omvang die het drugslab kreeg. Het werd allemaal veel groter dan hij voor ogen had. Toen mijn cliënt in opstand kwam, werd hij met de dood bedreigd”, laat zijn advocaat Paul Logemann weten.

Politie-inval

Bij de politie-inval eind juni in de boerderij aan de Riegshoogtendijk in Kerkenveld, die hij al jaren huurde en bewoonde, bleek een groot crystal meth lab opgezet op de eerste verdieping van het bedrijfsgedeelte. Met de productie van deze zeer verslavende drugs kan in korte tijd een vermogen worden verdiend. Het zijn zware jongens die zich hiermee bezighouden, weet de advocaat. De straatwaarde van de crystal meth die is gevonden in Kerkenveld, kan volgens de advocaat oplopen tot tientallen miljoenen euro’s.

Tijdens de inval werd alleen de bewoner aangetroffen, die sindsdien vast zit. Zijn advocaat Logemann gaat de rechtbank vragen om hem vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafproces.

Veertien verdachten van drugsbende opgepakt

Op een strafzitting in Utrecht bleek afgelopen week dat vermoedelijk leden van een drugsbende uit Noord-Brabant en de regio Rotterdam achter het lab in Kerkenveld zitten. Het gaat om veertien verdachten die verspreid over Nederland meerdere drugslabs zouden hebben opgezet. Een paar dagen na de inval in Kerkenveld zijn zij opgepakt.

Het is mogelijk dat de aangehouden leden van de criminele groep zelf nooit in Kerkenveld zijn geweest, maar anderen hebben gestuurd om het lab op te bouwen en de drugs te produceren.

Encrochat-berichten

Op de zitting is door de officier van justitie zeer weinig losgelaten omdat het onderzoek nog loopt. De politie is de verdachten op het spoor gekomen via Encrochat-berichten. Door het hacken van versleutelde berichten kon de politie meekijken in de chats van drugscriminelen. Daardoor zijn de laatste tijd veel drugslabs opgerold. Druglaboratoriums lijken ook in Drenthe als paddenstoelen uit de grond te schieten.