Nieuwe ‘bewoner’ voor voormalig museum: .pet projectinrichters

Hoogeveen – Het monumentale pand aan de Hoofdstraat-Noord waarin jarenlang Museum De 5000 Morgen was gevestigd en sinds eind 2017 Kunsthuis Venendal, krijgt een nieuwe invulling. Het gaat onderdak bieden aan .pet projectinrichters.

Het bedrijf gaat na vele jaren het huidige pand aan de Hoofdstraat verlaten. Een opvallende verhuizing, omdat niet wordt verkast naar het industrieterrein, zoals wellicht te verwachten viel, maar naar het karakteristieke gebouw aan Hoofstraat 9, dat een van de oudste panden van Hoogeveen is. ,,Het is een chique pand met een ziel”, vindt voormalig directeur Harry van der Stouwe. De hoop is dat het nieuwe onderkomen begin volgend jaar kan worden betrokken.

,,De wereld op het gebied van projectinrichting is veranderd. Wij bedenken tegenwoordig vooral projectinrichtingconcepten. Wij ontvangen klanten en geven presentaties, vaak met gebruik van een virtual reality-bril. Een grote showroom zoals we die nu hebben, is niet meer nodig”, geeft Van der Stouwe de reden aan om uit te kijken naar een ander onderkomen.

Hij is zichtbaar blij met de nieuwe locatie. ,,Het is net even anders en past juist daarom zo goed bij ons. Er zit een brasserie bij, die veel mogelijkheden biedt. En willen we de fabriek van Vepa Fair Furniture aan de Industrieweg, onze grootste leverancier, bezoeken dan stappen wij op de elektrische fiets.”

Al lange tijd was het plan de huur van het huidige onderkomen op te zeggen. Van der Stouwe kreeg veel aanbiedingen vanuit Zwolle, maar hij koos bewust voor Hoogeveen. ,,Hier liggen onze roots. Bovendien kunnen we vanaf deze plek mooie samenwerkingen aangaan, bijvoorbeeld met theater De Tamboer.”

Overtuigen

Al zeker een jaar geleden liet hij zijn oog vallen op het voormalige museum, maar hij moest intern nog wel wat mensen, waaronder Robbert Nijhuis en Jos Harperink, die sinds 1 januari 2020 de eigenaren zijn van .pet projectinrichters, overtuigen. Inmiddels zijn ook zij laaiend enthousiast. ,,Dit pand heeft een bepaalde vibe. Het past bij wat wij doen: storytelling. Het draait niet meer om het uitzoeken van meubels. Hier kunnen we verbindingen zoeken, bijvoorbeeld met cultuur. Kunstenaars zouden hier kunnen exposeren. Onze naam wordt ook: .pet projectinrichters locatie Het Museum. Wij hopen hier de verbinding met Hoogeveen nog meer te kunnen versterken”, vertelt Nijhuis.

Donderdagmiddag werden de medewerkers uitgenodigd om het nieuwe onderkomen te bekijken. Zij tonen zich vooral verrast door het stijlvolle pand met zijn opvallende elementen. ,,Hier kun je iets gaafs van maken. Nee, eigenlijk is dit al heel gaaf”, reageert een van hen. Bij een rondgang door het pand vertelt Van der Stouwe: ,,In het oude museumgedeelte willen wij designklassiekers presenteren, gekke maar voor architecten zeker herkenbare onderdelen.” Op de begane grond verder, naast de brasserie, diverse presentatieruimten. De bovenverdieping wordt ingericht als kantoor.

In het huidige pand aan de Hoofdstraat blijven The Readshop !pet en !pet visuele communicatie gevestigd, die geheel los staan van .pet projectinrichters. Er zijn weliswaar plannen voor dit pand, maar daarover wil de eigenaar nu nog niets kwijt.