Betsy Cole 108 jaar: ‘Het gaat goed met mij, hoe gaat het met u?’

Zuidwolde – Een ontmoeting met Betsy Cole uit Zuidwolde blijft je altijd bij. Niet alleen omdat ze met haar 108 jaar de oudste inwoner van Drenthe is, maar ook door haar kijk op de wereld, haar levenslust en haar interesse in andere mensen. Woensdag ging haar verjaardag in het Tonckenshuys aan niemand voorbij, want ze had voor alle bewoners een gebakje geregeld.

Steeds meer mensen worden 100 jaar en ouder en ze verdienen allemaal respect, maar Betsy Cole misschien ietsje meer. Ze reisde in haar leven de hele wereld over en besloot op haar 96ste haar appartementje in Santa Barbara, Californië te verruilen voor ene mooie kamer in het Tonckenshuys. Ze heeft er nooit spijt van gehad, weet zich bovendien verzekerd van de goede zorgen van haar nichtje Marga Kool en Jan Veenstra en de medewerkers van het zorgcentrum.

Gulle lach

Ze lopen daar in Zuidwolde met haar weg, een altijd positieve vrouw die een gulle lach afwisselt met een ernstige blik als ze vraagt hoe het eigenlijk met de bezoeker gaat. Sinds het coronavirus over de wereld waart, lopen de gesprekken via een speciale geluidsinstallatie met microfoon. „Die heeft Jan geregeld, omdat ze een beetje doof is en je door corona niet meer dichtbij mag komen. Dit is een mooie oplossing", merkt Marga Kool op.

De jarige is er blij mee, want op deze manier kunnen goede gesprekken worden gevoerd. „Het gaat goed met mij, hoe gaat het met u?" Het typeert de mens Betsy Cole dat ze direct de wedervraag stelt. „Ik ben nog gezond en kijk nog dagelijks televisie. Naar 1 en 2", bedoelt ze de zenders NPO 1 en NPO 2. Het nieuws wordt door haar nauwlettend gevolgd, vooral als het over Donald Trump gaat. Ze heeft volgens Marga Kool een uitgesproken mening over de president van haar vorige thuisland. Nu maar even niet, het moet wel gezellig blijven.

Mokkagebakje

Er wordt door Marga een gebakje geserveerd met een kopje thee voor de bezoeker, haar Tante Bets krijgt koffie met gebak. „Een mokkagebakje is mijn favoriet", laat de kosmopoliet vrolijk weten. Dat haar schaaltje met pap er nog onaangeroerd staat, maakt op een verjaardag als deze niet uit. Het gesprek gaat van de hak op de tak, zo komt naar voren dat Betsy altijd graag en goed piano heeft gespeeld. „Ja, Chopin, Schubert, maar ook Mozart en Strauss." Het zijn herinneringen uit het verleden, zoals er zoveel zijn voor deze vrouw die in 1912 is geboren als Adriana Elisabeth Maria Kool. In Amerika veranderde ze haar achternaam in Cole, dat paste daar beter.

Na een half uur wordt de microfoon neergelegd en is het tijd om de 108-jarige wat rust te gunnen, voor de dingen die komen gaan op deze bijzondere dag. „Wat fijn dat u geweest bent, komt u volgend jaar weer op mijn verjaardag?"

Peter Nefkens