Rode Kruis helpt Waterschap Drents Overijsselse Delta bij hoogwater en watertekort

Zwolle - Bij dreigende of daadwerkelijke noodsituaties kan voortaan het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis worden ingezet door Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

Bij hoogwater kunnen de Rode Kruis-vrijwilligers van Ready2Help bijvoorbeeld helpen bij het leggen van zandzakken. Bij aanhoudende droogte kunnen zij ondersteunen met het informeren van bewoners, bijvoorbeeld over het zogeheten beregeningsverbod.

De partijen tekenden dinsdag 22 september een samenwerkingsovereenkomst. WDODelta is hiermee het eerste waterschap van Nederland dat een structurele samenwerking aangaat met het Rode Kruis.

Dirk-Siert Schoonman, dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta: „Wij werken zelf ook met vrijwilligers, maar hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer het echt alle hens aan dek is, extra handen altijd welkom zijn. Het voordeel van de samenwerking met het Rode Kruis is dat we letterlijk met één belletje een beroep kunnen doen op een grote groep extra hulp van een betrouwbare partij.”

Ook het Rode Kruis ziet voordelen. Murvin Chan, Hoofd Nationale Noodhulp van het Rode Kruis: „Wij helpen mensen in nood, maar belangrijker is het natuurlijk om noodsituaties te voorkomen. In ons Ready2Help-netwerk zitten 87.000 mensen die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken als het nodig is. Door snel een beroep op hen te doen, kunnen we er samen met het waterschap voor zorgen dat we noodsituaties voorkomen.”

In de afgelopen jaren draaide het Rode Kruis al enkele keren mee in calamiteitenoefeningen van het waterschap. Tijdens het hoogwater van 2018 hielpen burgerhulpverleners met het leggen van zandzakken op een dijk bij Kampen. De samenwerking is door beide partijen als positief ervaren.