Gruppen doorbreekt 34 minuten grens op 10 kilometer

Hengelo - Alle grote wegwedstrijden werden het afgelopen half jaar afgelast vanwege de coronapandemie. Daarnaast werd het EK Atletiek, waar atlete Jacelyn Gruppen uit Hoogeveen in maart de limiet voor liep op de halve marathon, geannuleerd.

Ook de komende tijd lijkt onzeker wat betreft de wegatletiek. Gruppen richtte zich de afgelopen maanden daarom op wat wél kon, namelijk baanwedstrijden. Na dit jaar al persoonlijke records gelopen te hebben op de 3000 en 5000 meter op de baan, was nu het doel om haar besttijd op de 10.000 meter te verbreken. Daarvoor reisde ze af naar Hengelo waar in het Fanny Blankers-Koen Stadion een 10.000 meter werd georganiseerd.

Juiste tempo

Direct na de start zocht Gruppen een groepje op, met daarin concurrente Lisanne Meuleman, waarin werd samengewerkt om een tijd onder de 34 minuten te lopen. De eerste kilometer ging wat te langzaam, maar daarna werd het juiste tempo gelopen. Na 5 kilometer was de doorkomsttijd 17 minuten en 6 seconden. Er moest dus nog versneld worden om onder de 34 minuten te kunnen blijven. Meuleman kon het tempo niet meer volgen en ook de twee andere mannelijke atleten lieten zich terugzakken. Gruppen probeerde het tempo daarna alleen te verhogen en haalde af en toe een teruggevallen atleet bij. Met een snelle slotronde wist ze met een tijd van 33 minuten en 59 seconden haar doel te behalen en won de wedstrijd afgetekend bij de dames.