Klus op grote hoogte

Hoogeveen - Twee onbevreesde mannen voeren een klus op grote hoogte uit op de watertoren in Hoogeveen. Het dak krijgt een koperen bekleding. De watertoren ondergaat een grote renovatie. Hij staat al enkele weken in de steigers.

Een groot deel van het herstel van het metsel- en voegwerk is klaar. Het dak is voorzien van een houtconstructie. Nu wordt het dak dichtgemaakt met een koperen bekleding.

Zeer buigzaam

Koperen dakbedekking geeft een bijzondere uitstraling door de groene kleur van koperoxide. Koper is een natuurlijk materiaal, sterk en betrouwbaar. Het materiaal verliest zijn eigenschappen niet. Daardoor is het na gebruik volledig te recyclen. Ook is koper zeer buigzaam. Dat maakt het toepasbaar bij de dakvorm van de watertoren.

De watertoren, die 38 meter hoog is, is ruim 90 jaar oud. Dit is de laatste watertoren in Drenthe die nog in gebruik is. De reus stamt uit 1928. In Nederland zijn vanaf 1856 zo’n 260 watertorens gebouwd. Daarvan zijn er 175 bewaard gebleven. Minder dan een kwart is nog in gebruik. Tegenwoordig zorgen pompen voor voldoende druk. De toren heeft als voordeel dat er een watervoorraad kan worden aangelegd, zodat er bij storingen minder drukschommelingen ontstaan in het leidingnet.