‘Blij dat iedereen terug is op de plek’

Pesse – De bijna 20 deelnemers van zorgkwekerij De Blinkende Wilg in Pesse hebben een mooie klus. Twee dagen per week zijn ze met man en macht een kantine aan het realiseren die ‘corona-proof’ is.

De kantine werd voornamelijk met gekregen bouwmaterialen gebouwd en dat maakt het volgens eigenaren Alex Kattouw en Jessie Goodijk extra speciaal. ,,Hoe mooi is het dat straks iedereen kan koffiedrinken en lunchen in een kantine die zelf is gebouwd?”

Heftig halfjaar

Er wordt flink getimmerd naast de grote bijna monumentale kassen van De Blinkende Wilg. Meerdere deelnemers, die dagbesteding hebben bij de zorgkwekerij, en een medewerker zwoegen in de hete septemberzon. Jessie en Alex kijken tevreden toe. ,,Na een heftig halfjaar zijn ze blij dat iedereen weer terug is op de plek. Het was zo onwerkelijk”, vertelt Jessie. ,,Ik denk dat iedereen de beklemming voelde na de eerste persconferentie op de bewuste donderdag in maart. We hadden de dag erna NLdoet. We doen jaarlijks mee en hadden van alles voorbereid. Dat viel in het water.”

In dat bewuste weekend belde het echtpaar alle deelnemers op om te laten weten dat het verstandiger was om thuis te blijven. ,,Dat gebeurde ook, maar diezelfde vrijdag heb ik iedereen gebeld om te vragen hoe het ermee stond. We bedachten activiteiten voor iedereen, bijvoorbeeld het stekken van plantjes en het ‘potjes draaien’ voor laboratoria. Ook gingen we bij mensen langs. Even kletsen, maar dan wel op 2 meter afstand en in de buitenlucht. We wilden echt dat iedereen het gevoel kreeg dat wat er ook gebeurt, je hoort bij De Blinkende Wilg.”

Voorzichtig

De deelnemers wonen bij verschillende stichtingen, maar er zijn ook enkelen die zelfstandig wonen. „Die hebben we na een paar weken alweer uitgenodigd om te komen. De instellingen deden daar wat moeilijker over. Gelukkig is nu eindelijk weer iedereen terug. We doen nog steeds voorzichtig. Ik haal iedereen op met de bus, maar ik rijd twee keer. En er zijn allemaal schermen in de auto aangebracht. Je kunt beter te voorzichtig zijn dan niet, is onze mening.”

Tafelkeedjes

De deelnemers drinken in verband met het mooie weer nog wel koffie buiten onder de overkapping, maar zodra het echt koeler wordt, hopen Alex en Jessie de nieuwe gezellige kantine klaar te hebben. ,,Het is geen luxe kantine, maar dat hoeft ook niet. Als we hier lekker een winter kunnen vertoeven, heerlijk voor de houtkachel, dan is dat prima. De tafels zijn allemaal verschillend, maar dat lossen we op met tafelkleden”, zegt Jessie lachend terwijl ze een van de kleden omhoog houdt en de tafel laat zien. ,,Ook de vlaggetjes hangen al. Nederland hoeft dan wel niet te voetballen, het gaat hier wel vaak over de balsport. En laat ik daar net geen verstand van hebben.”