Regioclubs vechten voor eerste bekerronde in voorronde

Hoogeveen - De Hoofdklassers spelen komend weekend hun tweede competitiewedstrijd, terwijl de andere clubs bepalen wie de eerste bekerronde bereiken in de derde wedstrijd van de voorronde. Er zijn drie derby’s, namelijk Tiendeveen-VVAK, SCN-VCG en Hoogeveen-Hollandscheveld. HZVV ontvangt Urk en Hoogeveen is gastheer van Be Quick 1887.

Zaterdag

Competitie Hoofdklasse B: HZVV kende in Bunschoten een valse start door een 3-0 nederlaag bij Eemdijk. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen kan de ploeg van trainer Rick Mulder zich revancheren tegen Urk. De gasten begonnen beter, want NSC werd met 4-1 verslagen, al kreeg NSC wel twee rode kaarten. Urk boekte goede resultaten, want het won van Quick Boys en VVOG. HZVV kan iets completer aantreden dan zaterdag, want Valente, Stevens en De Jonge zijn er weer bij. Vorig seizoen werd het 1-0, maar HZVV kan een zeer gemotiveerd Urk verwachten. Een lastige opgave. Noordscheschut kende ook een valse start als debutant in de Hoofdklasse, want het verloor met 1-5 van SDCP. De schutters gaan op bezoek bij Flevo Boys dat met 2-3 van Deto won. Flevo Boys won zes oefenduels en verloor alleen van ACV. Flevo Boys werd afgelopen seizoen dertiende in de Hoofdklasse B, maar maakt nu al een betere indruk. Noordscheschut zal zich graag willen revancheren voor de nederlaag en misschien kan de ploeg voor een verrassing zorgen.

Bekervoetbal:

Poule 137: De Weide leed een 2-1 nederlaag bij Elim en zal nog aan de bak moeten om de eerste bekerronde te kunnen halen. De Weide gaat naar zondag eersteklasser SVBO, dat met 3-0 van Elim won en 0-0 speelde tegen Nieuw Buinen. Het is bijzonder spannend in deze poule, want De Weide en SVBO zouden hun plaats nog kunnen verliezen aan Elim. De Weide wil beter voor de dag komen dan tegen Elim, maar de ploeg zal top moeten zijn om het favoriete SVBO te kunnen verrassen. Bij winst zit men in de volgende ronde. Ook Elim heeft nog kans op de eerste plaats, maar dan zal het zondag tweedeklasser Nieuw Buinen moeten verslaan en dat is geen gemakkelijke opgave. Nieuw Buinen hield SVBO op 0-0, maar Elim lijkt vooraf zeker niet kansloos.

Poule 152: Zuidwolde herstelde zich knap van de nederlaag tegen Joure door Veno met 5-0 te verslaan. Daardoor heeft de ploeg nog kans op de eerste plaats in de poule. De ploeg gaat op bezoek bij koploper en zaterdag tweedeklasser VVI in Idskenhuizen. VVI versloeg Joure, maar kwam niet langs Veno. Bij winst bekert Zuidwolde verder, maar de ploeg zal flink aan de bak moeten.

Poule 155: Pesse verloor sinds lange tijd weer eens een officiële wedstrijd. Valthermond was met 1-0 net iets te sterk. Toch zou Pesse nog eerste in de poule kunnen worden. Dan zal het zelf bij zaterdag tweedeklasser FC Wolvega moeten winnen en moet Desz Valthermond verslaan. Dan hebben alle ploegen vier punten en beslist het doelsaldo. Wolvega maakte indruk door met 2-3 bij Desz te winnen. Daarnaast scoorde de ploeg vier keer tegen Valthermond, waartegen Pesse geen kans kon creëren. Pesse kan effectief zijn en de nummer elf van 2J het moeilijk maken. De strijd om de volgende ronde is nog niet beslist. Pesse geeft zich terecht nog niet gewonnen.

Poule 244: Nieuw Balinge is al uitgebekerd na twee nederlagen. Het verloor met 0-6 van Alcides en met 0-4 van SVN ’69. Nieuw Balinge verlaat het bekertoernooi met een uitwedstrijd tegen zaterdag vijfdeklasser MSC, dat van stadsgenoot Alcides won. MSC heeft nog een kans op de volgende ronde en Nieuw Balinge gaat dan ook een lastige klus tegemoet.

Poule 247: ZZVV en Rouveen zijn beiden nog zonder puntverlies in deze poule en treffen elkaar in Zuidwolde. Beide ploegen maken uit wie er eerste wordt in deze poule. ZZVV verloor dinsdag nog een oefenduel van Olde Veste 2. ZZVV kan dit bekerduel als een echte graadmeter beschouwen en zal flink aan de bak moeten tegen de zaterdag derdeklasser. Tiendeveen en VVAK zijn al uitgebekerd en kunnen dit onderlinge bekerduel als een belangrijk oefenduel beschouwen. Beiden verloren van ZZVV en Rouveen. Tiendeveen heeft dit seizoen nog niet gewonnen en zal de competitie graag met een zege in willen gaan. VVAK won van VIOS en De Weide 2. In 2017 troffen beide elkaar voor het laatst en toen won Tiendeveen ook een bekerduel met 8-0.

Poule 249: Hoogeveen zaterdag is in deze poule de grootste kanshebber voor de eerste plaats met twee zeges. De ploeg ontvangt Hollandscheveld dat vier punten heeft en bij winst eerste wordt. Vorig seizoen had Hoogeveen de grootste moeite met Hollandscheveld. De gasten zullen Hoogeveen graag willen verrassen. SCN heeft nog een kleine kans op de tweede plaats. Dan zal het de thuiswedstrijd tegen VCG ruim moeten winnen en Holandscheveld zal moeten verliezen. SCN heeft een punt en VCG is nog puntloos. De laatste keer dat beide ploegen elkaar in de competitie troffen was in 2003, SCN won destijds met 2-0. SCN is ook nu favoriet.

Zondag

Poule 290: Hodo kan de eerste plaats in deze poule haast niet meer ontgaan na twee zeges. De ploeg van trainer Eric Prins is in het uitduel met vierdeklasser Gieterveen ook zwaar favoriet. Gieterveen verloor met 0-4 van Erica en met 0-2 van Zwartemeerse Boys. Hodo scoorde al negen keer en kreeg slechts een treffer tegen. Tegen deze tegenstander mag de ploeg geen fout maken.

Competitie: Hoofdklasse A: Hoogeveen begon de competitie goed door een moeizame 0-1 zege bij Velsen. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen speelt de ploeg van trainer Nico Haak zondag tegen Be Quick 1887. De ploeg uit Haren werd afgelopen seizoen twaalfde in de Hoofdklasse A. Be Quick speelde drie oefenduels tegen ONS, ON en ACV en won ze alle drie. De eerste competitiewedstrijd werd met 3-0 van HBS gewonnen. Hoogeveen zal zich de 0-4 thuisnederlaag van vorig seizoen tegen Be Quick nog wel herinneren en het aast op revanche. Hoogeveen won vorig seizoen de uitwedstrijd met 0-5 en Hoogeveen zou tegen deze ploeg niet in de problemen hoeven te komen.

Reinier de Boer