Marchinus Swierts gaat zich richten op ‘kennis delen’

Hoogeveen - Marchinus Swierts stopt met zijn fysiek zware werk als aannemer grond- water- en wegenbouw. „Na ruim 40 jaar is het genoeg”, stelt de Hoogeveense ondernemer.

„Veel mensen zullen mij kennen als die aannemer die werkt aan de weg in Hoogeveen en omstreken.” Gemeente Hoogeveen was een belangrijke opdrachtgever voor allerlei uiteenlopende klussen. 

Een van de laatste bijzondere klussen die de Hoogevener voor de gemeente mocht uitvoeren was het verplaatsen van ongebruikte urnenmuur van de begraafplaats in Nieuweroord, naar de begraafplaats Elim. „Daar is de urnenmuur, die nog leeg was, harder nodig dan in Nieuweroord. Die klus is bijna klaar, er moeten nog wat details worden afgewerkt.”

Rugklachten

De Hoogevener geniet van zijn werk, maar rugklachten spelen de 60-jarige parten. „Vroeger mocht je eruit als je een jaar of 57 was. Ik zou nog een aantal jaren door moeten, maar dat gaat op deze manier niet. Het wordt gewoon te zwaar. Onlangs moest ik nog de tegels van het schoolplein van obs De Schuthoek aan de Citroenvlinder opnieuw leggen. Door wortelopdruk lagen deze niet meer netjes. Die opdracht heb ik door derden moeten laten uitvoeren.” 

Jongeren opleiden

Toch stapt de ondernemer niet volledig uit de bouwwereld, hij wil zijn kennis en liefde voor het vak graag delen. „33 jaar heb ik als aannemer en erkend leerbedrijf gewerkt voor overheden, bedrijven, stichtingen en particulieren. Ik ben van de generatie die nog moest voldoen aan alle vestigingseisen van het beroep aannemer. Nu meen ik dat ik veel kennis en ervaring heb opgedaan in het vak, onder andere als examinator voor de vakopleidingen grond-, water- en wegenbouw voor de stichting Volandis/Fundeon. Ik wil mij in de toekomst richten op advies en begeleiding in mijn vakgebied. Ook kleine werken kunnen complex zijn of hebben gewoon wat aandacht nodig vooraf. Ik wil meedenken aan oplossingen en mijn kennis en ervaring als ondernemer delen. Deze sector heeft gemotiveerde mensen nodig.”