Rieks van Lubek houdt stand in langste fietsrace

Zuidwolde – Daan Marsmans mag dan wel de derde editie van de Race Around The Netherlands hebben gewonnen, Rieks van Lubek uit Zuidwolde leverde ook een prestatie van formaat door de 1.907 kilometer rond Nederland te fietsen.

Marsmans legde de afschrikwekkende afstand af in 3 dagen, 9 uur en 34 minuten, Rieks deed er 8 dagen over. Rieks had zich ten doel gesteld de hele race rond de contouren van Nederland in 7 dagen af te leggen. Hij lag goed op schema en vertrouwde zijn vrouw Hilda toe dat hij, eenmaal aangekomen op zijn slaapplek, helemaal niet moe was. Toch was het iets te hoog gegrepen om al op vrijdag aan te komen in Amerongen.

Tegenwind

Op startdag zaterdag legde hij liefst 302 kilometer af en overnachtte in Rijssen, op zondag kwam Rieks tot 295 kilometer met veel tegenwind, waarbij hij finishte in Pieterburen. Dan de maandag, een dag met heel wat minder kilometers. Van Pieterburen naar Lelystad over 238 kilometer, een afstand die hij ook vorige week dinsdag aflegde met aankomst in Egmond aan Zee. Op dag 5 ging het over 242 kilometer naar Zeeland, de donderdag fietste Rieks met zware tegenwind via Middelburg, even wind mee en daarna weer tegen, naar Eersel bij Eindhoven. Op de dag dat ij aan hoopte te komen, de vrijdag, werd Rieks door de Limburgse heuvels gestuurd. „Wat een heuvels, ze hebben wel de steilsten uitgezocht", verzuchtte hij. Na iets meer dan 200 kilometer legde hij zijn lijf te ruste in Geleen. Afgelopen zaterdag was dan na 190 kilometer de feestelijke intocht in Amerongen, waar zijn familie hem trots verwelkomde.

Het was een helse monstertocht, waar de echte fanatiekelingen als winnaar Daan Marsmans zelfs een groot deel van hun nachtrust aan opgaven, om maar zo snel mogelijk rond te fietsen. Rieks niet, die pakt zijn rust op goede slaapplaatsen. Een goed bed was voor hem heilig, zeker wanneer hij dagelijks 12 uur op de fiets zit. Hij slaagde waar een hoop andere deelnemers voortijdig in de remmen kneep.