Favoriet Van IJzendoorn gaat aan kop op Hoogeveens damtoernooi

Hoogeveen – De elfde editie van het Hoogeveen Open damtoernooi is maandag van start gegaan met 96 deelnemers. Voor het eerst werd er weer een groot damtoernooi georganiseerd. Door de corona-maatregelen werd het dammen bijna een halfjaar stilgelegd. Veel zomertoernooien waren afgelast. Hoogeveen is één van de weinige zomertoernooien die toch doorgang kon vinden.

Inmiddels zijn er zes rondes gespeeld. Grootmeester Martijn van IJzendoorn uit Wageningen gaat aan de leiding. Op zich niet verrassend, want Van IJzendoorn was op voorhand de favoriet voor de titel. Hij boekte een belangrijke overwinning op de titelverdediger Nick Waterink uit Hoogeveen. Vorig jaar hield de Groninger student (21) midden in de KEI week een heel pak grootmeesters achter zich, maar hij was niet bestand tegen het vlijmscherpe aanvalsspel van Van IJzendoorn. Toen deze de opsluiting die Waterink innam, gelijk een landmijn tot ontploffing bracht, viel de stelling van de titelverdediger in scherven uiteen. En gisteren maakte hij korte metten met de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev met een Roozenburg-aanval. Het centrum van de Litouwer werd via de flanken omsingeld. Van IJzendoorn, voormalig winnaar van het Hoogeveen Open, is in bloedvorm. Hij wordt achtervolgd door drie spelers die een punt minder hebben. Zijn naaste concurrenten zijn Jitse Slump, Bhiem Ramdien en Andrew Tjon A Ong.

Zware dag

De Hoogeveense topspelers hadden donderdag een zware dag in de dubbele ronde. Michel Stempher verloor van Jitse Slump en kelderde daardoor naar onderen in de ranglijst. Stempher, verzorgt tevens de live-registratie van een aantal topborden, werd pas in het late middenspel in de houdgreep gelegd door de topspeler van TeamNL KNDB. Ook de goed scorende Klaas Hendrik Leijenaar liep een onnodig blauwtje op tegen Andrew Tjon A Ong. Leijenaar, die sterk begon met drie overwinningen, vergaloppeerde zich in een makkelijkere stand. De teleurstellende Leijenaar had het er zwaar mee. Ook bij Rick Hakvoort en Zainal Palmans is de scherpte er wel af. Beide spelers hebben moeite om een voordelige stand om te zetten in winst.

Jeugd presteert beter

De Hoogeveense jeugd doet het wat dat betreft veel beter. Wouter Sosef en Roland Kreeft draaien goed met de (sub)top mee. Sosef staat met acht punten op de 13e plaats en Roland staat 15e. De beste vrouw in het klassement is tot nu toe Lisa Scholtens uit Hoogeveen. Zij staat 23e en kan met gemak meekomen met de top. De andere Hoogeveense jeugdspelers werken hard voor hun punten en vaak ook met resultaat. Zo verrast Elise Schouten met geweldig spel tegen gehaaide spelers.

Morgen wordt de laatste ronde gespeeld en aansluitend, rond 15.00 uur, vindt de prijsuitreiking plaats. Alle dammers mogen nog eenmaal aan de bak om een topklassering neer te zetten. Maar dat is bij de aangename 23 graden in MFC De Magneet in Hoogeveen bepaald geen straf. De organisatie heeft een prachtige prijzenpot van 4000 euro. Gedurende het toernooi worden maar liefst 40 prijzen uitgereikt. Alle informatie over het toernooi is te vinden op www.damclubhoogeveen.nl/toernooien.