‘Help Annemieke uit de brand!’

Hoogeveen – Als professioneel musicus niet alleen je huis met alles erop en eraan kwijt zijn, maar ook nog eens de instrumenten waarmee je werkt. Het is de nachtmerrie van heel wat musici. En helaas de rauwe werkelijkheid voor de oud-Hoogeveense pianiste Annemieke McLane-Spoelstra.

De 47-jarige in Amerika wonende Annemieke bleef samen met haar man Jeremiah en zoon Luke gelukkig ongedeerd, maar is door een felle brand verder alles kwijt. Een hard klap nadat de coronacrisis ook al flink had toegeslagen. Inmiddels is vanuit Nederland een doneeractie gestart om Annemieke te helpen aan een nieuwe vleugel.

Onheilspellend telefoontje

Annemieke woont samen met Jeremiah en hun 7-jarige zoon Luke in Sharon, Vermont. De afgelopen twee weken vierde het gezin vakantie in Maine. Op dinsdag 4 augustus om 6.00 uur ‘s ochtends kwam daar het onheilspellende telefoontje van een buurvrouw, die in Vermont op 1 mijl afstand woont. Ze had rook gezien boven hun woning. Haar angst bleek waarheid. Slechts een klein uur later, na het inschakelen van de brandweer, was er van het huis van de oud-Hoogeveense en haar gezin, een houten in New England-stijl gebouwde woning, niets meer over dan voornamelijk schroot. Letterlijk tot de grond toe afgebrand.

,,Alsof er ter plekke een groot kampvuur is gehouden”, vertelt haar zus Liesbeth (50), eveneens in Hoogeveen opgegroeid maar tegenwoordig woonachtig in het Brabantse Zundert. In haar stem klinkt verbazing, maar bovenal verdriet door. ,,Annemieke heeft nog slechts een paar eierdopjes en flarden van wat schoolboeken zijn geweest, tussen het verbrande materiaal gevonden. Ze heeft niets meer, alleen dat wat ze bij zich had tijdens de vakantie. Dat past in een rugzak.”

Oorzaak waarschijnlijk niet te achterhalen

Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk. Het vuur was zo allesverwoestend dat de brandweer de oorzaak waarschijnlijk niet meer kan achterhalen. Het kan van alles zijn. ,,Mogelijk is een gasfles ontploft van het fornuis dat ze nog niet zo lang geleden nieuw hebben aangeschaft. De kans bestaat dat de verzekeraar het in de schoenen wil schuiven van de keukenzaak. Het is afwachten hoe dit afloopt.”

Annemieke en haar echtgenoot zijn beiden muzikant. Daardoor hadden ze veel muziekinstrumenten in huis. Annemieke had onder meer een vleugel en piano. Liesbeth vertelt bedrukt: ,,In de vleugel zat 12 ton trekkracht voor de snaren. Dat betekent dat er een zwaar gietijzeren frame in zat. Wat over is, is slechts een brok gesmolten gietijzer dat nog steeds ligt te smeulen.”

Het gezin verblijft tijdelijk in het huis van de zus van Jeremiah, die in hetzelfde dorp woont. Ondertussen zijn ze op zoek naar een ander onderkomen. ,,Een geluk is dat door de coronacrisis vakantiewoningen niet verhuurd zijn. Waarschijnlijk kunnen zij een van die woningen tijdelijk betrekken.” De intentie is om op hun oude adres een nieuwe woning te gaan bouwen.

Steun is hartverwarmend

De McLane’s wonen in een kleine, landelijke gemeenschap. De steun die zij krijgen van hun dorpsgenoten is hartverwarmend. ,,Velen staan voor hen klaar. Van een boer kregen ze het aanbod om een jaar lang gratis groenten en bloemen te ontvangen en ook zijn er al acties op touw gezet.” De familie van Jeremiah besloot een crowdfundactie te starten. Dat bracht operazanger Peter Schoenaker, die samen met Annemieke in Zwolle studeerde, tot Annemieke voor de liefde naar Amerika verhuisde, op het idee een doneeractie te beginnen via GoFundMe onder de noemer ‘Wat is een professionele pianist zonder piano?’. Hiermee vraagt hij andere muzikanten, artiesten, muziekliefhebbers en iedereen die met Annemieke begaan is, om hulp. Het doel is specifiek om een nieuwe grand piano voor haar te kunnen kopen.

Streefbedrag

De vleugel die de oud-Hoogeveense had, was een zeer bijzonder exemplaar en was waarschijnlijk 80.000 tot 100.000 euro waard, maar om een nieuwe vleugel te kunnen aanschaffen is minimaal 25.000 euro nodig. Dat is dan ook het streefbedrag. ,,Het zou fantastisch zijn als we dit bedrag in een jaar tijd weten te vergaren. Annemieke heeft voorlopig toch geen ruimte voor een vleugel en voordat er een nieuw huis staat ben je zo een jaar verder.” Inmiddels staat de teller al op 4500 euro. Tot ze weer een eigen vleugel of piano heeft mag Annemieke, om te oefenen en les te geven, gebruik maken van de piano in de plaatselijke kerk, waar ze een koor begeleidt.

Door alle coronamaatregelen is het onmogelijk voor de familie Spoelstra, waarvan moeder Jenny nog altijd in Hoogeveen woont, om naar Amerika af te reizen. ,,Terwijl Annemieke er juist nu zoveel behoefte aan heeft om geknuffeld te worden. De communicatie verloopt bovendien moeizaam omdat ze een oude telefoon zonder WhatsApp heeft en wifi slechts beschikbaar is in de bibliotheek en kerk.” Zondag heeft Liesbeth haar zusje voor het laatst gesproken, de dag dat Annemieke 47 jaar werd. ,,Het was een emotioneel gesprek. Ik probeerde haar weer naar de toekomst te laten kijken, maar dat is nu nog lastig.” Steeds wanneer er 1000 euro binnen is, laat Liesbeth dat weten aan Annemieke. ,,Daardoor voelt ze in ieder geval dat ze er niet alleen voor staat.”

Voor wie de actie wil ondersteunen: www.gofundme.com/f/a-piano-for-annemieke-mclane-spoelstra of gf.me/u/ynzbvk