Er gaat niets boven een fysiek dambord

Hoogeveen – De elfde editie van het Hoogeveen Open internationaal damtoernooi is maandag van start gegaan met 96 deelnemers. Het toernooi wordt voor het eerst georganiseerd op een nieuwe locatie: MFC De Magneet. De dammers hebben zeeën van ruimte in de sportzalen.

Organisator Gerard Bruins opende het toernooi aan het begin van de middag. „De voorbereidingen voor dit toernooi verliepen stroef, maar ik ben erg blij dat we toch nog een damtoernooi in Hoogeveen kon organiseren.”

Lange tijd onzeker

Het was lange tijd onzeker over het damtoernooi nog door zou kunnen gaan. De organisatie heeft samen met de gemeente Hoogeveen het toch voor elkaar gekregen om verantwoord te kunnen dammen. Het damtoernooi van Hoogeveen is één van de eerste damtoernooien sinds begin maart. Bijna een half jaar werden er geen damtoernooien georganiseerd. De fanatieke dammers moesten toen uitwijken naar de digitale wereld. Er werden veel leuke online-damactiviteiten opgezet. Toch verlangde veel dammers naar een fysiek dambord en dat kan nu in Hoogeveen.

Maandag werd de eerste ronde gespeeld. Alle favorieten wonnen hun eerste partij. Zo won de Nederlandse grootmeester Martijn van IJzendoorn met een leuke meerslagcombinatie en boekte Jitse Slump (Internationaal meester) een strategische overwinning door alle sleutelvelden in te nemen. Een van de weinige buitenlandse deelnemers, grootmeester Aleksej Domchev uit Litouwen, legde zijn actief spelende tegenstander in de tang.

Nieuw damboek

Ook de Hoogeveense toppers schoten raak. Zainal Palmans was als eerste uit nadat hij een fraaie damcombinatie uithaalde na de opening. Michel Stempher, tevens schrijver van het nieuwe damboek ‘Dodelijke Dreiging’ dat hij samen schreef met Palmans, paste enkele dreigementen in de stand om de tegenstander te tackelen. Titelverdediger Nick Waterink won ook van de Hoogeveense jeugdspeler Renco Oostindjer die zich kranig verweerde. Ook Klaas Hendrik Leijenaar schoot raak. Leijenaar speelt na 10 jaar weer een damtoernooi. Zijn laatste echte damtoernooi was de eerste editie van het Hoogeveen Open.

Aan het toernooi doen ook veel jeugdspelers mee tussen al die senioren. De meest uitgesproken uitslag was van de Hoogeveense Elise Schouten die haar sterke tegenstander met een dodelijke dreiging wist te verrassen. Schouten speelde positioneel ijzersterk en had over de hele wedstrijd centrumcontrole. Ook jeugdspeler Fleur Kruysmulder uit Huissen had een mooie dag door combinatief een speler met bijna 400 ratingpunten meer te verslaan.

Veel strijd

Het toernooi duurt tot en met zaterdag en telt acht rondes. Dan weten we wie de kampioen is van deze editie. Zeker is in ieder geval dat er veel strijd wordt geleverd door alle deelnemers.

Het jeugdtoernooi van Hoogeveen ging met acht jeugdspelers maandag ook van start. Acht kinderen spelen eerst een voorronde om op zaterdag de finale te spelen.

Alle informatie over het toernooi is te vinden op: www.damclubhoogeveen.nl/toernooien.