Jelle Holwerda, een gedreven sportbegeleider neemt afscheid: ‘Ik vond en vind het prachtig om mensen aan te moedigen meer te bewegen’

Hoogeveen - In de sport hebben we iconen die een boegbeeld voor hun sport zijn, met landelijke bekendheid. Hoogeveen heeft ook de ‘eigen’ sporticonen zoals Vivianne Miedema, maar ook de spelers van HZVV zijn bij velen bekend. Minder bekend, maar zéker niet minder iconisch is Jelle Holwerda, voormalig eigenaar van Elbe Fitness.

Een bevlogen sportbegeleider met name voor diegenen die door blessures een lange (of kortere) weg te gaan hebben om weer op hun eigen niveau mee te kunnen draaien.

Hardlopen en voetbal

Jelle Holwerda (1954) sportte in zijn jeugd al volop. Hardlopen en voetbal waren zijn favoriet. Na zijn middelbare school ging hij MTS werktuigbouwkunde doen. In het laatste jaar waren zijn cijfers door omstandigheden thuis niet om over naar huis te schrijven en hij stond op het punt van stoppen. Toch wist hij met veel inzet zijn opleiding te halen.

„Ik had de opleiding gekozen, omdat het goede vooruitzichten gaf op een baan, maar toch lag mijn hart daar niet. Ik was een fanatieke sporter en uiteindelijk ben ik naar het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) in Heerenveen gegaan. Met vrienden gingen we kanoën en na ons afstuderen kreeg ik de kans om bij de ANWB als reisleider voor kanotrips door Yorkshire te gaan werken. Het was een zomerbaan, maar smaakte naar meer. Samen met drie vrienden zijn we een BV begonnen met startkapitaal wat ons door de ANWB ter beschikking werd gesteld. We kochten vijftien kano’s, tentjes en spiritusstelletjes en organiseerden tochten door de Weerribben. Ik heb nog steeds twee kano’s en een spiritusstel van die beginperiode”, zegt Jelle lachend. Het was een prachtige tijd, maar toen hij ging trouwen en een vaster inkomen nodig had, ging hij op zoek naar een zekerder bestaan.

Sport Drenthe

Dat vond hij bij de Drentse Sportfederatie, nu bekend onder de naam Sport Drenthe. Hij hielp daar bij het opzetten van sportprojecten en het ondersteunen van de verzelfstandiging van die projecten. Ook in Hoogeveen werden in de jaren negentig zulke projecten opgezet onder de naam GALM ((Groninger Actief Leven Model, red.) waarbij de sportfederatie in samenwerking met de gemeente fitheidstesten organiseerde om vervolgens mensen te enthousiasmeren (weer) te gaan sporten. Het was de opzet om in een jaar in sportlokalen in de wijken laagdrempelige sporturen aan te bieden. In zo’n jaar werden dan nog een tussentijdse en een eindtest georganiseerd. De doelgroep waren 50-plussers die lange tijd niet meer gesport hadden door werk of blessures.

Mensen aanmoedigen

„Door een sport uur in de wijk aan te bieden en de kosten laag te houden, was het een makkelijk begin. Tijdens die uren konden de deelnemers ook kennismaken met de lokale clubs tijdens gastlessen. De stap op weer te gaan sporten werd daardoor voor velen makkelijker. Ik vond en vind het prachtig om mensen aan te moedigen meer te bewegen. Je voelt je beter, krijgt meer zelfvertrouwen en door te sporten heb je minder kans op ouderdomsblessures. Ook bij ziekte of na operaties ben je met een goede basisconditie gewoon weer sneller op de been.”

Bedrijfsfitness’-instructeur

Helaas werd de functie na vijftien jaar voor 50 procent wegbezuinigd. „Heel jammer, want het was prachtig om te doen en te zien hoe mensen die een tijd lang niets op sportgebied hadden gedaan, weer enthousiast werden en vooral fitter!” Met een gezin met twee kinderen te onderhouden zat er niets anders op dan een nieuwe baan te zoeken. Die vond Jelle bij het Sportmedisch Adviescentrum in Meppel. Hier was de sportarts Gooswilligen als eerste in Noord-Nederland gestart met het ontwikkelen van bedrijfssport. Jelle werd ‘bedrijfsfitness’-instructeur. „We organiseerden sporturen voor bedrijven, waarbij we in de daluren van sporthallen gebruik maakten of naar de bossen gingen. Het concept van fitnessmogelijkheden bij een bedrijf zijn nu niet meer weg te denken, maar toen was het een baanbrekende gedachte.”

Gehandicapten sport

Om meer uren en dus meer inkomen te hebben ging Jelle aan het werk bij het Sport Technisch Kader Noord. Hierbij was hij parttime met fitness instructie bezig en een gedeelte met gehandicapten sport. Tijdens dit laatste kreeg Jelle veel te maken met fysiotherapeuten en de diverse (revalidatie) therapieën. „Met goede begeleiding kan iedereen een betere conditie krijgen. De een heeft soms wat meer aanmoediging nodig om over de twijfel van eigen kunnen heen te komen, een ander meer de spreekwoordelijke ‘schop onder het achterwerk’ om meer te doen. Juist het directe contact met mensen die bezig willen met sport vind ik mooi.”

Fitness toegespitst op revalidatie

Deze passie samen met zijn jeugdervaring als ondernemer gaf de doorslag ja te zeggen toen hij gevraagd werd met fysiotherapeut Theo Osinga en anderen in het nieuwe gebouw van FC de Weide een op revalidatie toegespitst fitnesscentrum op te zetten. „We zijn in 2005 in het gebouw getrokken onder de naam Elbe fitness en therapie. Door het samenbrengen van de fitnessmogelijkheden en de therapeuten (Mensendieck, Cesar en fysio) onder één dak werd het voor cliënten en therapeuten makkelijk de revalidatie en verdere begeleiding te doen. Er was ook behoefte aan groepslessen en zo is Paula van Loobergen hier begonnen met kleine groepen voor (step)aerobics, Spinning, Pilates, et cetera.”

Pensioen

„De ruimte is eigenlijk niet optimaal hier, zeker voor de groepslessen is het niet overzichtelijk, maar in de begintijd was het een te grote investering om daar aanpassingen voor te doen. Terugkijkend zou ik dat nu anders hebben aangepakt, maar ach, de ruimte voldoet en onze cliënten voelen zich hier thuis. Ik heb met heel veel plezier mijn werk gedaan, maar ik kijk nu ook wel uit naar mijn pensioen. Met een eigen bedrijf ben je nooit klaar. Bij ziekte van één van de instructeurs ben je het toch vaak zelf die de uren vult. Ook de administratie is een hele klus. Mijn vrouw en ik wonen in Assen, een bewuste keuze, zodat je in je vrije tijd niet overal op straat herkend wordt.”

Dinsdag 11 augustus is laatste werkdag

Dat Jelle door velen herkend zou worden hier in Hoogeveen staat buiten kijf. Zijn persoonlijke benadering van een diversiteit van mensen die over de drempel van Elbe kwamen en komen staat daar garant voor. „Ja, dat vind ik heel belangrijk”, zegt Jelle tot slot. „Mensen moeten zich hier thuis voelen, niet bekeken, niet afgerekend op het aantal kilo’s dat ze weg kunnen drukken. Sport is jezelf uitdagen, mar vooral veel plezier hebben en je lekker voelen. Het enthousiasmeren, motiveren en progressie zien bij mensen is fantastisch. Dat ik daar ook nog mijn werk van heb kunnen maken is een cadeautje geweest. Nu is het tijd voor anderen. Paula heeft de zaak begin dit jaar overgenomen en gaat in dezelfde lijn verder onder de naam Elbe Sport. Dinsdag 11 augustus is mijn laatste werkdag. Ik zal niet in een zwart gat vallen, want mijn vrouw is full time gaan werken. Het huishouden, wat zij altijd voor haar rekening heeft genomen, komt nu op mij neer. Dat is nog een hele klus! Wat ik verder ga doen? Ik denk dat ik de kano klaar maak met een tentje en een spiritusbrandertje er in. Dan ga ik mooie tochten maken door Nederland. Dan is de cirkel rond.”