Haagse mannen in beroep tegen straffen voor fatale beroving in Hoogeveen

Hoogeveen - De twee mannen van 32 en 33 jaar uit Den Haag, die veroordeeld zijn voor de beroving in Hoogeveen in oktober 2018, waarbij restauranthouder Encheng Wang om het leven kwam, gaan in hoger beroep.

Ze leggen zich niet neer bij de straffen van vijf jaar en negen maanden (deels voorwaardelijk) cel die de rechtbank in Assen ze heeft opgelegd.

De jongste Hagenaar werd veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij volgens de rechtbank de 45-jarige Wang beroofde van tienduizenden euro’s. Dat gebeurde op de avond van 18 oktober 2018 achter restaurant Lotus van Wang en zijn vrouw. Toen de man het geld te pakken had, reed hij hard weg.

Meegesleurd door auto

Wang en zijn zwager, die als kok in het restaurant werkt, probeerden de auto tegen te houden. Ze grepen hem vast. Toen de auto een scherpe bocht maakte, viel de kok eraf, maar Wang werd een paar honderd meter meegesleurd. Even verderop knalde de Hagenaar met zijn auto met 60 kilometer per uur tegen een muurtje aan het Kaaplaantje. Daarbij kwam Wang om.

De rechtbank heeft de 32-jarige man veroordeeld voor diefstal met geweld met de dood tot gevolg. Zijn 33-jarige plaatsgenoot is alleen veroordeeld voor de diefstal. Hij was niet bij de daadwerkelijke beroving en het auto-ongeluk daarna, maar stond een eindje verderop in zijn eigen auto te wachten.

'Geldruil'

De Hagenaren hebben zelf verklaard dat ze naar Hoogeveen kwamen voor een geldruil. De jongste van de twee zou ter plekke online 600.000 yuan overmaken naar de Chinese rekening van Wang. In ruil daarvoor zouden ze hetzelfde bedrag contant in euro’s van Wang krijgen.

Maar de rechtbank gelooft niet dat de twee ooit van plan zijn geweest zelf geld over te maken. Ze waren puur uit op het beroven van de Chinese restauranthouder en bereidden dat samen voor, concludeerde de rechtbank eind juni. Daarom vindt ze dat ook de 33-jarige man schuldig is aan de diefstal, ook al was hij niet bij de ontmoeting met Wang en de kok achter het Chinese restaurant. (ADP)