Drie Hoogeveners positief getest, geen sprake van clustervorming

Hoogeveen- De stijgende lijn van positief geteste Hoogeveners zet door. Uit de cijfers van het RIVM bleek donderdag dat er weer drie Hoogeveners corona hebben. In een week tijd zijn er nu acht nieuwe gevallen bekend gemaakt.

Volgens Bart Raaijmakers van GGD Drenthe zijn de diverse besmettingen niet allemaal aan elkaar gerelateerd en is er geen sprake van een cluster. "Het is geen trend en geen cluster. De toename is een gevolg van uitgebreid testen en bron- en contactonderzoek. Grote zorgen zijn er nog niet."

Dat geeft ook burgemeester Karel Loohuis aan, die ondanks het feit dat hij vakantie heeft, op de hoogte wordt gehouden van de situatie. "De toename past in het landelijke beeld. Er is geen directe aanleiding voor grote zorgen maar we houden alles in de gaten. Geen sprake van een cluster."

De meeste mensen die in Hoogeveen positief getest zijn, zijn naar voren gekomen uit contactonderzoek. Zij waren in contact geweest met iemand met corona elders in het land en bleken nu ook zelf positief. Verder gaat het om een gezin van drie personen en van twee Hoogeveners loopt het bron- en contactonderzoek nog. 

"Dat onderzoek neemt per persoon gemiddeld acht uur in beslag", vertelt Raaijmakers. 

Burgemeester Loohuis vindt wel dat het in Hoogeveen niet de goede kant op gaat. "Dat er nu geen sprake is van een besmettingscluster, betekent niet dat het volgende week niet anders kan zijn. Mensen worden losser, de anderhalvemetermaatregel wordt minder in acht genomen. En het blijkt dus dat ook in de warme zomer de verspreiding gewoon door gaat." Hij drukt vooral jongeren op het hart meer op te passen.

Update: vrijdag is er één positieve test bijgekomen. Daarmee zijn er sinds maart in totaal 101 personen postief getest en sinds vorige week vrijdag 9.