Boksschool Fight with Faith heeft binnen een maand al meer dan 80 leden

Hoogeveen – Christelijke boksschool Fight with Faith opende begin juli officieel de deuren aan de Volstastraat. Eigenaar Jeremiah Pelatja en zijn verloofde Liesbeth Fokkens hebben de afgelopen vier weken al meer dan 80 leden mogen verwelkomen en dat worden er alleen maar meer. „We willen dat iedereen zich hier fijn voelt en dat iedereen gezien wordt.”

De laatste training voor deze dag is net achter de rug. Er stond van alles op het programma. Gewone kickbokslessen, maar ook bokszaktraining en kracht- en conditietraining. De leden die meededen aan de laatste les zitten nog gezellig na te praten. Jeremiah en Liesbeth kijken tevreden rond en verontschuldigen zich om even apart te gaan zitten voor het interview. Jeremiah heeft zijn droom waargemaakt: een boksschool waar iedereen welkom is, ongeacht afkomst, geaardheid, geloof of overtuiging. Na een lange tijd zoeken naar een geschikt pand, stuitte hij op dit pareltje aan de Voltastraat en besloot het er op te gokken. „Respect en liefde staan hier centraal. We vechten niet met agressie. Het doel is om, voor wie dat nodig vindt, zelfvertrouwen te krijgen en meer conditie en kracht, maar vooral plezier! Daarnaast profileer ik mij als christen en ben dankbaar voor al mijn zegeningen. Mijn intentie is niet om leden te overtuigen om in God te geloven, dat kan ik toch nooit. Maar als mij gevraagd wordt naar mijn geloofsovertuiging, dan vertel ik er met alle liefde over.”

Niet schelden of vloeken

Maar het christendom speelt wel een belangrijke rol. „Het christelijke tintjes ligt er niet dik bovenop, maar je merkt het wel in onze normen en waarden. Er mag niet gescholden of gevloekt worden. Anders moet die persoon opdrukken”, zegt Liesbeth lachend. Zij is eigenlijk vanaf het begin van de opening de gastvrouw. „Ik neem de nieuwe leden onder mijn hoede, kijk hoe de anderen lekker aan het trainen zijn, ik maak schoon en beantwoordt de telefoontjes die binnenkomen. Of het ook de bedoeling was dat ik zo mee zou helpen? Nee, maar het is eigenlijk zo gelopen.”

Jeremiah is er blij mee. „Ze neemt me veel werk uit handen en het is fijn dat ik zo’n sterk persoon naast me heb staan. Ik vind het ook leuk om te merken dat we allebei echte gesprekken hebben met iedereen. Als dat gebeurt leer je de mensen ook kennen en ontstaat er liefde voor ze. Ik hou ervan om mensen hun levensverhaal te horen.”

Wie Jeremiahs achtergrond een beetje kent, snapt dat hij zo denkt. Op jonge leeftijd belandde Jeremiah in het verkeerde milieu, maakte verkeerde keuzes en deed veel onverstandige dingen. „Problemen en pijn stopte ik weg en ik draaide gewoon door. Er zat veel woede in mij. Ik bleef een poos op het slechte pad en kende geen medelijden voor mezelf of voor anderen”, vertelt hij. „Het was vooral donker in mijzelf en de wereld om mij heen. In die tijd heb ik de duistere kant van de samenleving leren kennen.”

Vijf jaar geleden kwam er licht in de donkere wereld van Jeremiah. „Na een heel bijzondere droom en bewuste keuze stopte ik Godzijdank direct met mijn criminele activiteiten. Het voelde ook direct dat ik een ander en nieuw mens was geworden. Ik ging anders naar het leven kijken. Haat had plaats gemaakt voor liefde.”

Hij verhuisde naar Hoogeveen om een nieuwe start te maken en dat pakte goed uit. Eerst gaf hij les in gehuurde ruimtes, maar na een mooie zoektocht heeft hij dus eindelijk zijn eigen pand. „Het grote verschil is dat het hier niet per se draait om de resultaten. Er zijn hier mensen die trainen op heel veel verschillende niveaus. Begrijp me niet verkeerd. Als wedstrijdbokser ben je hier zeker op de goede plek, maar wil je dat niet, dan is dat ook prima. Het draait hier om plezier en om het kweken van zelfvertrouwen.”