Peter Millenaar vliegt langste afstand ooit met zweefvliegtuig: 1157 kilometer

Hoogeveen - Zweefvlieger Peter Millenaar heeft recent de langste afstand ooit gevlogen vanuit Nederland, 1157 kilometer. „Ik heb veel reacties gekregen, mailtjes en felicitaties.”

De in Hoogeveen geboren en woonachtige Peter steeg ook daar op. „Dat was om 09.30 uur, toen richting Duitsland en later Rotterdam waar ik een keerpunt had. Toen weer richting Duitsland, via Venlo terug richting Drachten en toen weer terug.”

Uiteraard had hij de weersvoorspellingen bekeken en dit was het beste gebied om te vliegen. Het is een uniek lange afstand is. Normaal laat ‘goed’ Nederlands zweefvliegweer vluchten toe tot zo'n 500 tot 700 kilometer op een dag. Enkele keren per jaar is het mogelijk dat men een 1000 kilometer vlucht kan behalen. De vlucht duurde 11 uur en 2 minuten, zonder tussenlanding.

Peter vliegt al sinds zijn twaalfde. „Dat was zomer 2001. Ik was eigenlijk te jong dus vloog ik eerst met een instructeur, ik heb op mijn veertiende verjaardag voor het eerst solo gevlogen, de jongste ooit. Op mijn zestiende heb ik mijn zweefvliegbrevet gehaald en sindsdien vlieg ik over land en doe ik mee aan wedstrijden. Sinds 2007 zit ik in de Nederlandse kernploeg en ben ik uitgezonden naar EK’s en WK’s. In 2013 heb ik het WK junioren gewonnen.”

Er zijn veel verschillende dingen die Peter aanspreken aan de sport. „De vrijheid om te doen wat je wilt en te vliegen wat je wil. Natuurlijk moet je wel rekening houden met het weer en de andere gebruikers van het luchtruim. Het is elke keer weer een uitdaging om zo snel of zo lang mogelijk te vliegen. Vooral de wedstrijden vind ik geweldig, daar gaat het erom wie er het snelst een bepaalde route vliegt. Helaas is het WK dit jaar niet doorgegaan, hopelijk kunnen we er volgend jaar weer aan meedoen. Er wordt dan gestreden in zes verschillende klassen en elke klasse heeft zo’n dertig tot veertig deelnemers. In Nederland doen ongeveer 4000 mensen aan zweefvliegen.”

„In het verleden vloog ik wel elke week. Door mijn werk als verkeersvlieger werd dit steeds moeilijker. Nu ik weer in Nederland ben heb ik meer tijd en probeer ik wel elke week voor zover mogelijk te vliegen. Ik ben altijd met de luchtvaart bezig.”