Veilig op vakantie door gebruik van slimme beveiliging

Aangeboden door: somfy.be

Is het gelukt om een vakantie te boeken? Zijn de koffers ingepakt en sta je op het punt om te vertrekken? Dan is het een kwestie van de deur op slot en genieten! Dat voelt goed, lekker op vakantie en al je zorgen even thuis laten. Tenminste, als er niet iemand langskomt tijdens je afwezigheid om alles van waarde mee te nemen.

Met slimme beveiliging kun je met een gerust hart op vakantie gaan, op deze pagina leggen we uit wat je hiervoor nodig hebt.

Wat is slimme beveiliging?

Het is natuurlijk heel slim om gekeurde veiligheidssloten op deuren en ramen aan te brengen. Maar we hebben het hier niet over slimme bewoners, maar slimme beveiliging. Zo ben je namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week verzekerd van extra ogen en oren die jouw huisraad én gezinsleden veilig stellen. Want laten we niet vergeten dat huisbeveiliging je ook beschermt wanneer je wél thuis bent. Onder ‘slimme beveiliging’ verstaan we apparaten en diensten die werken via het internet, en onderling met elkaar kunnen communiceren.

Alarmsysteem als brein van de bewaking

Een conventioneel alarmsysteem werkt autonoom. Dit betekent in praktijk een detectie van bijvoorbeeld beweging, bij activatie zal er een hard geluidssignaal luiden om inbrekers af te schrikken en de bewoners te alarmeren. Dit werkt best goed wanneer je thuis bent, er zijn wel enkele nadelen. Zo kun je de hele buurt wakker maken als er weer een kat door de tuin loopt, het is ook niet bevorderlijk voor je eigen nachtrust. En je moet bovendien thuis zijn om dit alarm te horen.

Een slim alarmsysteem koppel je aan het centrale netwerk. Dit kan de standaard router zijn, met een ‘bridge’ zoals de TaHoma van Somfy kun je ook andere smart home toepassingen koppelen zoals de verlichting en/of raamdecoratie. Nu kun je de wijze van detectie en alarmering precies zo instellen als je dit zelf wilt. Er zijn alarmsystemen met of zonder eigen IP camera, met hoorbaar alarm of lichtflitsen, en koppeling met smartphones en andere slimme apparaten in huis.

Beveiliging in huis

Laten we beginnen in de woning. Om indringers tegen te houden kun je smart locks installeren. Wanneer een inbreker ziet dat je slimme sloten hebt die lastig te kraken zijn zullen ze vaak al direct omkeren. Vergeet ook de vensters niet, daar kun een A/B detectie installeren. Wanneer de verbinding tussen twee delen wordt verbroken, bij het openen van een raam bijvoorbeeld, treedt het alarm in werking. Een beveiligingscamera binnen kan naast het vastleggen van inbrekers ook ingezet worden om huisdieren in de gaten te houden, of je eigen kinderen.

Beveiliging rond de woning

Dan zijn er de oplossingen die zich buiten de woning bevinden, zoals een IP camera die de voor- of achtertuin registreert. Let op met de privacywetgeving, leg alleen je eigen terrein vast. Op basis van een camera kan het systeem niet alleen beweging registreren, maar ook gezichten vastleggen. Je dient dit overigens duidelijk kenbaar te maken aan personen met bijvoorbeeld een bordje bij de stoep of oprit, anders kunnen de beelden niet officieel gebruikt worden door de politie tijdens een onderzoek.

Bewaking op afstand

We hebben nu binnen en buiten de woning slimme beveiliging, maar hoe kun je meldingen in de gaten houden wanneer je op vakantie bent? Je kunt meldingen direct ontvangen via een app op je smartphone, daar is wel een internetverbinding voor nodig. Dit kan wifi zijn in een hotel, of je eigen data SIM. Binnen Europa betaal je hier geen extra kosten voor bovenop je standaard mobiele internet abonnement, daarbuiten zijn wel roaming kosten van toepassing. Heb je een smartphone met dubbele SIM? Koop dan in het buitenland een prepaid data SIM voor toeristen, dan ben je overal en altijd online.

Wat doe je bij een melding? Je kunt niet met een bezem de inbrekers van je oprit verjagen, dit moet je overigens ook zeker niet doen wanneer je thuis bent. Je kunt wel een hoorbaar alarm laten afgaan om inbrekers af te schrikken. Als je meer smart home apparatuur in huis hebt kun je de verlichting in laten schakelen, daar slaan indringers vaak ook van op de vlucht. Het is daarnaast een optie om de buren in te lichten, of de politie te bellen vanaf je vakantiebestemming als er echt iemand aan de deur staat.

Zorgeloos op vakantie met slimme beveiliging

Door enkele slimme oplossingen toe te voegen aan jouw woning kun je voortaan zorgeloos op vakantie gaan. Zorg dat je A: inbrekers ontmoedigt door de woning goed af te sluiten, B: de woning er bewoond uit laat zien met bijvoorbeeld automatische verlichting of raamdecoratie en C: direct kunt reageren op alarmering. We wensen je een fijne vakantie toe!